A tésztához
50 dkg búzaliszt (BL55)
20 dkg vaj
15 dkg porcukor
12 g sütőpor
10 g vaníliás cukor - bourbon
2 db tojássárgája
2 evőkanál tejföl (20%-os)
Az almás töltelékhez
1.7 kg alma
20 dkg porcukor
10 g vaníliás cukor - bourbon
3 teáskanál fahéj (őrölt)
1 db citrom reszelt héja
50 g zsemlemorzsa
A vaníliás krémhez
160 g pudingpor (vaníliás)
2 evőkanál kristálycukor
20 g vaníliás cukor - bourbon
1 L víz
6 db tojásfehérje
6 evőkanál kristálycukor
20 g vaníliás cukor - bourbon
A tésztához a lisztben elkeverjük a sütőport, majd a többi hozzávalóval (szoba-hőmérsékletű) tésztát gyúrunk.
Közepes tepsi hátán három egyforma vékony lapot sütünk (én 21x32 cm tepsin sütöttem). A tepsi hátát előtte zsírozzuk és lisztezzük le mindig.
Az almás töltelékhez az almákat meghámozzuk, nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Ezután jól kinyomkodjuk az almából a levet, majd egy edénybe rakjuk. Hozzákeverjük a kétféle cukrot, citromhéjat és a fahéjat, majd együtt megdinszteljük kb. 5-7 perc alatt. Lehet hozzászórni kevés zsemlemorzsát, ha nagyon nedves lenne az alma.
A vaníliás krémhez a pudingot a vízzel és a kétféle cukorral sűrűre főzzük. A tojásfehérjéből a evőkanál cukorral plusz a vaníliás cukorral kemény habot verünk, majd a meleg pudinggal elkeverjük. Ha a krém nem lenne elég édes még melegen szitáljunk hozzá porcukrot.
Sütemény összeállítása következik. Tálcára tesszük az első tésztalapot, erre szórunk kevés zsemlemorzsát és rákenjük az összes almás tölteléket.
Érdemes krémes-keretet használni. Majd megint tészta, picit lenyomkodjuk és erre kenjük a krémet (az almás töltelékhez képest kb. kétszer olyan magasan legyen a krém, de még így is lehet marad a krémből). Következik a harmadik lap melyet szintén lenyomkodunk óvatosan.
A süteményt nejlonnal letakarjuk és egy éjszakát hagyjuk hűtőben puhulni. Tálalás előtt ízlés szerint porcukrozzuk.
Egy csodásan puha és habkönnyű süteményt. Kicsit babrás, de megéri elkészíteni.
A sárga laphoz a tojásfehérjét felverjük, hozzáadjuk a cukrot, pár csepp vizet és robotgéppel kemény habbá verjük. Fakanállal óvatosan beledolgozzuk a tojássárgájákat, majd a sütő...
Elkészítési idő: 70 Nehézség: KözepesA mézes lap hozzávalóiból 2 lapot sütünk egy 22*38 cm-es tepsin, majd hagyjuk kihűlni. A mákos piskótához a tojás sárgájákat habosra kavarjuk a 10 dkg cukorral, vízzel, olajjal...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElsőként a tölteléket és az öntetet kell elkészítenünk. Mérjük ki külön edénybe a két csokoládét, a tejszínt pedig forraljuk fel. A felforrt tejszínből 500 ml- t mérjünk a fehér...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA vajat a csokival vízgőz felett/mikróban felolvasztjuk. Egy edényben a cukrot habosra verjük a tojásokkal. Ha felolvadt a csoki és a vaj szobahőmérsékleten hagyjuk kihűlni, majd a...
Elkészítési idő: 35 perc Nehézség: Könnyű