2 L víz
1 db szalonnabőr (füstölt)
2 kis fej vöröshagyma
5 db babérlevél (friss, vagy szárított)
35 dkg burgonya (megtisztított, hámozott)
15 dkg kolbász (füstölt)
1.5 dl tejföl (12%-os)
2 csapott evőkanál búzaliszt (BL55)
3 csapott teáskanál Piros Arany - csemege
3 csapott teáskanál petrezselyemzöld
Egy nagyobb lábasban feltesszük a vizet főni. Belerakunk egy darab füstölt szalonnabőrt, a babérlevelet és a két kis fej hagymát, amiről csak a külső héjat szedjük le.
Remek színt ad a hagymahéj! :-) Nem sózunk és nem borsozunk, majd a végén, mert az összetevők sósak és fűszeresek.
Közben meghámozzuk és kockákra vágjuk a burgonyát. Felszeleteljük a kolbászt karikákra.
Kb. 15 perc forralás után beletesszük a burgonyát a vízbe, és tovább főzzük fedő alatt.
A tejfölt egy habverővel kikeverjük a két kanál liszttel. Miután simára kevertük, belekanalazzuk a Piros Aranyat.
Miután megpuhult a burgonya, kivesszük a szalonnabőrt, a hagymákat és a babérleveleket. Majd a felszeletelt kolbászt tesszük bele.
A forró léből átkanalazunk a tejfölbe, és simára keverjük. Ezt a műveletet megismételjük néhányszor, hogy elkerüljük a tejföl összecsomósodását.
Behabarjuk a levest, és néhány percig forraljuk, hogy a liszt is megfőjön. Végezetül aprított petrezselymet szórunk bele.
Nagyon egyszerű, ugyanakkor igen ízletes, laktató leves.
Főleg hideg téli estéken esik jól! :-)
A Piros Arany helyett házi darált paprikával még finomabb!
1. A káposztát kicsit összevágjuk, a sonkát felkockázzuk, a kolbászt karikára vágjuk. Kevés olajon megdinszteljük a kockára vágott hagymát, rádobjuk a sonkát és kicsit együtt pirít...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kolozsvári szalonnát, a Nyúlját és a lapockát a zsíron elősütöm, hozzá adom a hagymát és együtt párolom. Két csapott evőkanál őrölt piros paprikával meghintem. 1 evőkanál csípős...
Elkészítési idő: 4 óra Nehézség: KönnyűA kicsit felengedett karfiolt kisebb darabokra vágjuk, a bbq szósszal és az olívaolajjal bepácoljuk, míg felmelegszik a sütő 200°-ra. Utána betesszük tepsire, elegyengetve, és kb....
Elkészítési idő: 3/4 óra Nehézség: KönnyűA burgonyákat meghámozzuk, majd kockákra vágjuk. A kelkáposztát félbe vágjuk. Torzsáját eltávolítjuk, és csíkokra vágjuk. A hagymát, szalonnát is apróra vágjuk.A szalonnát olajon m...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű