Karácsonyi habkarika
Hozzávalók:
80 g tojásfehérje (2 tojás fehérje)
240 g porcukor
0.25 db citrom leve (én találomra öntöttem bele)
4 g étkezési keményítő
Elkészítés:
1. A sütőt 80 C-ra előmelegítjük, és előkészítünk egy szilikonos sütőpapírral fedett sütőlemezt.
2. A porcukrot a tojásfehérjével egy tálba mérjük, és vízgőzre tesszük. (1 db tojásfehérje kb. 40-45 gramm)
3. Egy szűrőn át - hogy a magok ne kerüljenek a tojásfehérjébe - nyomjuk bele a citrom levét. Ezután folyamatos keverés (kézi habverővel) közben melegítsük csípősre a tojásfehérjét.
Akkor csípős a tojásfehérje, mikor beledugjuk az ujjunk, és csípi azt. Ez kb. 60 C-fokot jelent.
4. Ha csípős a fehérje, öntsük át a robotgép üstjébe, és tegyük bele a kukoricakeményítőt.
5. Ezután kb. 10 percen át, a legmagasabb fordulaton habosítsuk, míg kemény habbá nem válik a cukros fehérje.
6. A kemény habot csillagcsöves habzsákba szedjük, és a szilikonos sütőpapírra kinyomjuk a karikákat.
7. A kinyomott karikákat 2 órára a 80 C-os sütőbe tesszük (ha van a sütőn, akkor légkeverés funkcióra), és készre szárítjuk őket. A tökéletes habkarikáknak nem szabad megpirulniuk, hó fehérnek kell maradniuk, és akkor jók, mikor fel lehet szedni őket a papírról.
És végre elkezdtem sütni a habcsókokat karácsonyra, mivel kb. 6-7 csomagot kell készítenem, nagy a Család. Még szerencse, hogy a sok tojásfehérjét lefagyasztottam kis nylon zacskókba, melyekben 2-3-4 fehérje van, és mindegyikre ráírtam, hogy tudjam. Ma 3 adagot készítettem. A recept szerinti mennyiségből egy nagy gáztepsivel, és egy nagyobb tepsivel lesz, (persze attól függ, hogy ki mekkora, karikákat készít) mivel keringetős a sütőm, így mind a 3 adagnál 2-2 tepsivel tettem be. Nálam 120 fok a legkisebb fokozat, így kb. 5 cm-re kitámasztottam a sütő ajtaját, és másfél óra alatt készen is volt egy adag. A rózsaszínt most vettem ki 18 órakor.
A virsliket hurkapálcikákra húzzuk. Az élesztőt 1 dl langyos, cukros tejben felfuttatjuk. Ezután a liszteket, a keményítőt és a sót elkeverjük a maradék tejjel és az élesztővel. Ö...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűLangyos cukros tejben felfuttatjuk az élesztőt, majd a hozzávalókkal összedolgozzuk. Duplájára kelesztjük a tésztát, felosztjuk, kicsit pihentetjük, sodorjuk, perecet formázunk, l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA pépesre darált húst mindenképp hidegen használd! Keverd hozzá a többi alapanyagot. Pihentesd hűtőben 1 órát. Vágj egy nagyobb darab folpack-ot, és halmozd a közepére a masszá...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1 csomag update leveles tésztát pár órával előbb kiveszünk a fagyasztóból, hogy szobahőmérsékleten kiengedjen. Azután kb. duplájára kinyújtjuk. 1 üveg meggybefőttet (saját eltevés,...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű