4 főre: 1 nagyobb csirke, 10 dkg kolozsvári füstölt szalonna, 2 paradicsom, 1 nagy fej vöröshagyma, 1 dl száraz fehérbor, 1 evőkanál apróra vágott friss tárkonylevél, 4 gerezd fokhagyma, 1 dl sűrű tejföl, 1 dl tejszín, só, bors
Burgonyalepény
Hozzávalók: 60 dkg krumpli, 20 dkg liszt, 1 tojás, 1-2 evőkanál olaj
A csirkét megtisztítjuk, majd kisebb darabjaira vágjuk. Megsózzuk, és 10 percig állni hagyjuk. Közben a füstölt szalonnát apró darabokra vágjuk, zsírját kiolvasztjuk, majd a pörcöt leszűrjük és félretesszük. A visszamaradt zsíron sárgára fonnyasztjuk az apró kockákra vágott vöröshagymát, majd a csirkedarabokat egyenként, mindkét oldalukon jól átsütjük a hagymás zsíron. A serpenyőből kivesszük, és melegen tartjuk. A pecsenyeléhez hozzákeverjük a meghámozott, felszeletelt paradicsomot, a megtisztított, finomra zúzott fokhagymát, a sót, a borsot és az apróra vágott tárkonylevelet. Ráöntjük a fehérbort és felforraljuk, majd a serpenyőbe visszatesszük a csirkedarabokat. Fedő alatt, gyakori kevergetés közben puhára pároljuk. Tálalás előtt belekeverjük a tejfölt és a tejszínt, rászórjuk a szalonnapörcöt, jól átforgatjuk, és egyet forralunk rajta. Legjobban burgonyalángos vagy burgonyalepény illik mellé, de vajas galuskával is nagyon finom.
a krumplit megpucoljuk, megmossuk és kockára vágjuk. Sós vízben megfőzzük, majd leszűrjük és összetörjük. Kicsit hűlni hagyjuk, majd puha masszává dolgozzuk a felvert tojással, olajjal és a liszttel. Gombócokat formálunk, majd lepénnyé lapítjuk és kevés zsiradékon, mindkét oldalán megsütjük.
A megtisztított burgonyát nagyobb darabokra vágjuk és kiolajozott tepsibe, vagy hőálló edénybe tesszük. A paradicsomot felszeleteljük és hozzákeverjük, a zúzott fokhagymával együt...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tarhonyához a vizet felforraljuk. A hagymát nagyon apróra összevágjuk, majd egy serpenyőben az olajon megfuttatjuk a hagymát és a tarhonyát. A tűzről levéve megszórjuk a pirospap...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkemellet ujjnyi csíkokra felvágjuk. 4 ek szójaszószt összekeverünk a pirospaprikával, korianderrel, borssal, gyömbérrel, a reszelt fokhagymával Ebbe beleforgatjuk a húst, é...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A húst fél cm vastag kb. 4x4 cm nagyságú szeletekre vágjuk, a füstölt szalonnát ugyanilyen nagyságú, de vékonyabb szeletekre. 2. A gombát vagy egészben hagyjuk, vagy kettévá...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz