Gyógyhatása
Szélesebb körben köptetőként ismerjük, mive lerős gyulladácsökkentő és nyákoldó hatása miatt hatékony segítséget nyújt az influenza és megfázást követően kialakuló köhögés és torokfájás megszüntetésében.
További hatásai:
Erős gyulladáscsökkentő
Baktériumölő
Sebgyógyító (égési sebek, sérülések és rovarcsípések esetén is alkalmazható)
Torok, légúti- és garatproblémák esetén kiváló (köhögés, légcsőhurut, torokgyulladás)
Szabályozza az emésztési zavarokat (székrekedés, hasmenés)
Csökkenti a gyomorégést
Kiválóan használható gargarizálásra
Vérzéscsillapító (külsőleg gennyes sebeken és fekélyeken is!)
Fej-, fül és fogfájás csillapító (külsőleg)
két összmarék friss útifűlevelet ledarálok vagy összeturmixolok.
Ezt a pépet összefőzöm 30 dkg nádcukorral és 25 dkg valódi mézzel. Kevés vizet adok hozzá, hogy oda ne égjen.
Folyamatos kevergetés közben gyenge tűzön összefőzöm, amíg sűrű barna massza keletkezik belőle, amit még melegen üvegekbe töltök.
Hűtőszekrényben tárolandó.
A szárított formából ugyanígy készíthetjük, csak az elején a szárított útifüvet leöntjük annyi vízzel, hogy épp ellepje, és ezt turmixoljuk össze.
A boltban kapható összessel ellentétben – nincsen benne alkohol és tartósítószer.
A húst a szalonnával kockákra vágjuk és a fokhagymával, babérlevéllel 3 dl vízzel fedő alatt 3-4 órát abáljuk sózás nélkül , én kuktába szoktam tenni mert hamarabb megy .Amikor kés...
Elkészítési idő:A hozzávalókat összegyúrom, hagyom kelni, majd kis darabokat vékonyra nyújtva forró olajban kisütöm. Tejföllel, reszelt sajttal megkenem.
Elkészítési idő:A zöldségeket megfőzzük, a nyulat beletesszük, egy éjszakát a hűtőben pácoljuk. Másnap a nyulat feltesszük külön vízben főni, ha puha, a zöldséges páclevet hozzáöntjük, kb. 10 p...
Elkészítési idő: 12 + 1,5 óra