50 dkg cukor vagy édesítőszer
2 kg alma
1/4 kávéskanál őrölt fahéj
csipetnyi őrölt szerecsendió
A cukrot 1/4 liter vízzel leöntve kis lángon főzni kezdjük.
Az almát alaposan megmossuk, kicsumázzuk, és vékonyabb szeletekre vágjuk. Amikor a cukor felolvadt a vízben, beletesszük az almát és a fűszereket. Az edényt néha megrázogatva a lekvárt addig főzzük, míg a víz el nem párolog, és az alma borostyánszínűvé nem válik.
Forrón tiszta üvegekbe töltjük, és lezárjuk.
Tél végén, mikor az ősszel eltett almák már ráncosodnak, esetleg hibásak is, főzhetünk belőlük almalekvárt. Az oroszok ezt a csemegét teázáshoz tálalják. A teát többnyire nem édesítik, hanem édes vagy sós falatkákat esznek hozzá. Mi ezt a lekvárt adhatjuk fánkhoz, kenhetjük palacsintába, süteménybe, de kalácsra is.
Az összes darabos hozzávalót megmossuk, és konyhai darálógépbe tesszük. A chilipaprika előkészítéshez használjunk gumikesztyűt! A ledarált zöldségeket lábosba tesszük és felöntjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA meghámozott és kimagozott gyümölcsöt apróra feldaraboljuk vagy pürésítjük. A gyümölccsel összekeverjük a cukrot és a dzsemfixet és feltesszük főni. Felforraljuk és forrás után mé...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűTegyünk egy lábasba három liter vizet. Gyújtsunk alá. Dobáljuk bele a fűszereket. A citromot alaposan mossuk meg, dörzsöljük meg jól a héját, majd egy zöldséghámozóval csak a sárga...
Elkészítési idő: 50 perc Nehézség: Közepes