Családireceptkönyv.hu

Te is tudsz sajtot készíteni?


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


50 dkg tehéntúró
1 l zsíros házi tej
6 dkg vaj
1 db tojás (a tojás elhagyható, viszont anélkül fehér(ebb) színű lesz a sajtunk)
1 kávéskanál szódabikarbóna
1 púpozott kávéskanál tiszta vagy himalája só

Elkészítés:


A túrót a tejjel együtt odatesszük forrásig főni, nem forraljuk csak jól felmelegítjük. Amikor már látszik a savó, le is vehetjük a tűzről az edényt, majd egy sűrű szitán (tiszta konyharuhán keresztül) leszűrjük a keletkezett savós túrót. A konyharuhában egy túró állagú massza marad, ezt beletesszük egy másik tiszta edénybe, hozzáadjuk a tojást, vajat, szódabikarbónát, sót, jól összekeverjük. Állandó keverés mellett kb. 10 percig melegítjük, míg nyúlóssá, csomómentessé, egyneművé válik. Ekkor fűszerezhetjük minden jóval, különböző finom zöldekkel - hagymával, kaporral, petrezselyemmel – vagy fűszerekkel, esetleg dióval vagy gyümölcsökkel.

Trükkök, tippek, praktikák:


Ezt a masszát egy kisebb tálba tesszük, jól összenyomkodjuk, hogy kimenjen belőle a levegő, hagyjuk kihűlni egy kicsit. Amikor langyos kiborítjuk egy tálra, ilyenkor még kézzel formázható a sajt alakja. Megformázzuk és hagyjuk hűlni, száradni egy napig hűvös helyen. Másnap a hűtőbe tesszük fogyasztásig.

Ennyi hozzávalóból 45 dkg sajtom lett, az alapanyag kb 600.-Ft-ba került.
Nekem megéri! És végre tudom, hogy akár én is tudok sajtot készíteni! Sőt, tudom miből készült és tudom, hogy semmi olyan nincs benne, ami nem az emberi szervezet számára és nem belevaló!

Te is tudsz sajtot készíteni?

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Saláták / Hidegtálak,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: ani44
gyros tál
gyros tál

A fúszerek és a sonka nélkül is elkészithető. A sonkát fel kockázom olajban meg sütöm papir törlőn lecsöpögtetem. Egy tálba bele boritom az össze tört tejfölt,hozzá adom a tubus...

Elkészítési idő: 1 ora
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Éva
Orosz hússaláta
Orosz hússaláta

A hozzávalókat apró darabkákra felkockázzuk. A tejfölt a majonézzel, sóval és a borssal elkeverjük. Egy kevés fehérborecettel és porcukorral ízesítjük. Egy tálban...

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Éva
Tabboluleh saláta
Tabboluleh saláta

Mindent kicsire kell vágni. A bulgurt megfőzzük, a rizshez hasonlóan. egy villával összekavarod, hozzáöntöd a felvágott zöldségeket és leveleket, egy citrom levet kicsavarod, ráönt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Andrea
Csirkesaláta mézes-mustáros öntettel
Csirkesaláta mézes-mustáros öntettel

A csirkemellet megmossuk, megtisztítjuk, felkockázzuk, majd egy nagyobb tálba tesszük. Hozzáadjuk a zöldborsot (morzsolt vagy őrölt), a fűszerkeveréket, sózzuk, borsozzuk (feketebo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk