10 dkg húsos bacon
25 dkg főtt áttört burgonya
45 dkg sima liszt
15 dkg tejföl
1,5 dl langyos víz
2 kiskanál só
1 kiskanál cukor
1 tasak száraz élesztő vagy 2,5 dkg friss
0,5 dl napraforgó olaj
A tetejére:
1 db tojássárgája
köménymag, szezámmag, nagy szemű só
magkeverék
A sós vízben, héjában megfőzött burgonyát, miután meghűlt, meghámozzuk és összetörjük.
A bacont apró kockára vágjuk, serpenyőben pirosra sütjük, majd szűrőkanállal kivesszük a zsírból és félretesszük.
A kenyérsütőgép üstjébe a következő sorrendben behelyezzük a hozzávalókat: Először az olajat, majd a főtt, áttört burgonyát, a tejfölt, a langyos vizet, a sót, a cukrot, a lisztet és a tetejére pedig az élesztőt.
Ha nincs kenyérsütőgépünk, kézzel dolgozzuk össze az alapanyagokat. Ha friss élesztőt használunk, akkor egy kevés langyos vízben oldjuk fel, mielőtt hozzádolgozzuk a többi alapanyaghoz.
A hozzávalókat jól összegyúrjuk közepesen lágy, rugalmas tésztává. Addig dagasszuk, míg a tészta felülete fényes és hólyagokat vet. Tiszta konyharuhával letakarva pihentetjük 30 percig, míg duplájára kel.
Miután a tészta megkelt, enyhén lisztezett munkalapon, néhány mozdulattal, óvatosan átdolgozzuk, majd 5 percig hagyjuk pihenni. Miután pihent, sodrófával ujjnyi vastagra nyújtjuk és elosztjuk rajta a sült bacon kockákat.
A két szélét középre hajtjuk, hogy összeérjenek, majd alulról felhajtjuk és felülről pedig lehajtjuk a közepére, így négy réteget kapunk. Tíz percre letakarjuk és hagyjuk pihenni.
Még egyszer megismételjük ugyan így a hajtogatást, majd egy centi magasra nyújtjuk, a tetejét a pogácsa szaggatóval kissé bevagdossuk, majd kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk, és a tetejüket lekenjük egy tojássárgájával és ízlés szerint megszórjuk köménymaggal, magkeverékkel, szezámmal, nagy szemű sóval. Hagyjuk 15-20 percig kelni, mielőtt a sütőbe tesszük. Előmelegített sütőben, 190 fokon kb. 25-30 perc alatt szép, aranyszínűre sütjük.
A burgonyát meghámozzuk, és sós vízben puhára főzzük. A krumplit összetörjük, sózzuk, borsozzuk, és beledobjuk a zsiradékot. Ha a krumpli langyosra hűlt, hozzátesszük a tojást, a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat összegyúrjuk. Annyi tejföl kell bele, hogy lágy, könnyen nyújtható tészta legyen. Alaposan lisztezett felületen kinyújtjuk úgy, hogy egy kis vagdosás-ta...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűélesztőt felfuttatni és összedolgozni majd be a hűtőbe
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A hozzávalókat összegyúrjuk. Én dagasztógépbe tettem, mikor nagyjából összeállt, akkor körülbelül húsz másodperc tükörsimára gyúrtam, minden gond nélkül. Hihetetlenül lágy és jó...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz