5 dl tej
12 dkg vaj
12 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
4 tojássárgája
5 dkg élesztő
1 kg liszt
fél citrom reszelt héja
1 kávéskanál só
A töltelékhez:
75 dkg túró
10 dkg porcukor
2 dl tejföl
1 ek. búzadara
1/2 citrom reszelt héja
1 vaníliás cukor
A kalács lekenéséhez:
1 db felvert tojás
A tejet, a darabolt vajat, a kristálycukrot, valamint a vaníliát addig melegítjük, amíg a cukor és a vaj felolvad.
Ezt követően langyosra hűtjük, majd bele ütjük a 4 tojássárgáját, és belekeverjük az élesztőt.
Egy tálba szitáljuk a lisztet, bele reszeljük a fél citromhéját, hozzáadjuk a sót illetve a tejes keveréket.
Alaposan kidagasztjuk, és a duplájára kelesztjük.
Közben a töltelék hozzávalóit összekeverjük,jó krémesre.
A tésztát két cipóra osztjuk,téglalap alakúra nyújtjuk.
A tészta közepére halmozzuk egy sávban a fele tölteléket.
A tészta mindkét hosszanti felét bevagdossuk,úgy két cm-nyi távolságra és a felső feléről indulva egy csíkot ráhajtunk,majd az alsó feléről is egy csíkot,majd váltakozva,míg el nem fogy,betakarjuk a tölteléket,kalácsunkat.
A másiknál is így járunk el.
sütőpapírral bélelt tepsibe fektetjük.
Még fél órát hagyjuk pihenni,kelni.
Felvet tojással lekenjük mind két rudat és 200 fokra melegített sütőben szép pirosra megsütjük.
Az élesztőt a meleg tejben, kevés cukorral felfuttatjuk. A lisztet elkeverjük a többi hozzávalóval és az élesztős tejjel. Bedagasztjuk a tésztát és letakarva 40 percig kelesztjük....
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1. Kovászt készítünk: langyos tejben szétmorzsoljuk az élesztőt, kevés liszttel meg cukorral lágy tésztát keverünk. 2. Tiszta ruhával letakarjuk, kb. 15 percig kelesztjük....
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet mély tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk, belemorzsoljuk az élesztőt, leöntjük egy pohár cukrozott langyos tejjel, és letakarva hagyjuk kelni, amíg felfut a...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes