Családireceptkönyv.hu

aranygaluska kuglóf formában


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


a tésztához:
50 dkg liszt
2 db tojás sárga
5 dkg + kb 10 dkg /a kenéshez/ vaj vagy margarin
2.5 dkg élesztő
csipet só
3 evőkanál cukor
3-4 dl tej a dagasztáshoz
a szóráshoz:
20 dkg dió /darálva/
10-15 dkg cukor
én egy pici fahéjat is adok a dióhoz /elhagyható/
a sodóhoz:
3-4 evőkanál cukor
2 tojás sárga
2 evőkanál liszt, esetleg vaníliás pudingpor
5-6 dl tej
reszelt citromhéj /elhagyható/
1-2 cs. vaníliás cukor vagy aroma

Elkészítés:


Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, az 5 dkg vajat vagy margarint, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztővel megdagasztom a tésztát. Alaposan ki kell dolgozni. Akkor jó, ha már elválik az edény falától és szinte már nem ragad a kezünkre. A dagasztás végén a tálból picit kiemelve szórok alá lisztet, visszateszem, majd a tetejét is picit meglisztezem és pihentetem, amíg kétszeresére nem nő. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom és kb ujjnyira kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A formát /tepsit/ kizsírozom, picit lisztezem, majd a kiszaggatott korongokból egy sort lerakok. Olvasztott vajjal, vagy margarinnal alaposan megkenem, majd az összekevert dió + cukorral jól megszórom. Ezt a rétegezést folytatom, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére már nem szórok diót, de megkenem a vajjal. Pihentetem, hogy ismét keljen, majd hideg sütőbe téve, a vastagsága miatt közepes tűznél megsütöm. Szép rózsaszínűnek kell lennie. Hidegen vagy melegen vanília sodóval tálalom.

aranygaluska kuglóf formában

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Írta: Ildikó
Bögrés Raffaello
Bögrés Raffaello

A tojásokat egészben felverjük,tovább kavarjuk az 1 bögre porcukorral,olvasztott vajjal. Hozzáadjuk a tejet és a sütőporral elkevert réteslisztet. A kivajazott tepsibe simítjuk,meg...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Erika
Keleti csemege
Keleti csemege

A diót aprítógépben vagy kézzel durvára vágjuk. A tojások sárgáját ki keverjük a vajjal. A cukrot feltesszük egy vastag falú lábasban karamellizálni. Ha már szép egyöntetű, folyéko...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ruman Imre
Eperhab
Eperhab

Az epret megtisztítjuk, 3-4 szemet apróra vagdosunk, a többit villával szétnyomkodjuk. A tojásfehérjékből kemény habot verünk, hozzáadjuk a porcukrot, amit lazán forgatunk bele....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bögrés Brownie
Bögrés Brownie

A tésztához a vizet egy kisebb lábasba öntjük, a vajat (margarint) és a kakaót hozzáadjuk, kevergetve felforraljuk, majd a tűzről lehúzzuk. A lisztet a cukorral és a szódabikarbóná...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk