a tésztához:
50 dkg liszt
2 db tojás sárga
5 dkg + kb 10 dkg /a kenéshez/ vaj vagy margarin
2.5 dkg élesztő
csipet só
3 evőkanál cukor
3-4 dl tej a dagasztáshoz
a szóráshoz:
20 dkg dió /darálva/
10-15 dkg cukor
én egy pici fahéjat is adok a dióhoz /elhagyható/
a sodóhoz:
3-4 evőkanál cukor
2 tojás sárga
2 evőkanál liszt, esetleg vaníliás pudingpor
5-6 dl tej
reszelt citromhéj /elhagyható/
1-2 cs. vaníliás cukor vagy aroma
Az élesztőt cukros, langyos tejben felfuttatom. Egy tálba teszem a lisztet, a tojást, az 5 dkg vajat vagy margarint, a csipet sót, majd a felfuttatott élesztővel megdagasztom a tésztát. Alaposan ki kell dolgozni. Akkor jó, ha már elválik az edény falától és már nem ragad a kezünkre. A dagasztás végén a tálból picit kiemelve szórok alá lisztet, visszateszem, majd a tetejét is picit meglisztezem és pihentetem, amíg a kétszeresére nem nő. Ha megkelt, lisztezett deszkára borítom és kb ujjnyira kinyújtom, majd pogácsaszaggatóval kiszaggatom. A formát /tepsit/ kizsírozom, picit lisztezem, majd a kiszaggatott korongokból egy sort lerakok. Olvasztott vajjal, vagy margarinnal alaposan megkenem, majd az összekevert cukrozott dióval jól megszórom, egy pici vajjal megcsorgatom a réteget. Ezt a rétegezést folytatom, amíg tartanak a hozzávalók. A tetejére tészta kerüljön, amit már nem szórok meg dióval, de megkenem a vajjal. Pihentetem, hogy ismét keljen, majd hideg sütőbe téve, a vastagsága miatt közepes tűznél megsütöm. Szép rózsaszínűnek kell lennie. Hidegen vagy melegen vanília sodóval tálalom.
A sodóhoz, a cukrot, lisztet /vagy pudingot/ szárazon elkeverem, hozzáadom a két tojássárgáját, majd egy kis tejet és simára keverem. A forró tejjel, folyamatosan keverve megfőzöm. Adok hozzá vaníliás cukrot /esetleg aromát/és reszelt citromhéját.
Tálaláshoz darabokra tépem a tésztát és sodóval meglocsolom.
én ezt kuglóf formában készítettem, de készülhet jénaiban, vagy tepsiben is
A tésztához 3 rúdhoz A tejbe beletesszük az 1 ek cukrot, majd mikor langyos, belemorzsoljuk az élesztőt. Kb. 15 perc alatt felfuttatjuk. A lisztet elmorzsoljuk a margarinn...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészítés A tésztához A lisztet egy tálban átszitáljuk, hozzáadjuk a cukrot, belemorzsoljuk a szobahőmérsékletű vajat. Jöhet bele egy tojás, majd hozzáadjuk az előzet...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA langyos tejbe morzsoljuk az élesztőt, adunk hozzá 1 csipetnyi cukrot, és 10 perc alatt felfuttatjuk. Tálba tesszük a lisztet, hozzáadjuk a cukrot, tojást, olvasztott margarint,...
Elkészítési idő: 145 perc Nehézség: Közepes