a tésztához
30 dkg liszt
15 dkg margarin
10 dkg kristály. cukor
2 tojás sárga
2 evőkanál tejföl
1 cs. vaníliás cukor
késhegynyi só
csapott kávés kanál szódabikarbóna
reszelt citromhéj /friss vagy szárított
a tetejére vékony réteg eperlekvár
20-30 dkg eper
a habhoz
3 tojás fehérje
10 dkg porcukor
néhány csepp citromlé
A margarint és a kristálycukrot habosra keverjük. Hozzáadjuk a tojássárgákat, a vaníliás cukrot, a tejfölt, a reszelt citromhéjat, a szódabikarbónát meg a lisztet és simára keverjük, A tésztát kb. 24x32 cm-es kivajazott, kilisztezett tepsibe tesszük. A tészta nem nyújtható és nem önthető, tehát kis halmokat rakunk, majd azt eloszlatjuk, akár lisztezett kézzel is simíthatjuk a tepsibe. Közepesen meleg sütőben majdnem készre /rózsaszínűre/ sütjük. A még meleg tésztát megkenjük a lekvárral, elosztjuk rajta a félbevágott vágott epret. A tojásfehérjéket a porcukorral kemény habbá verjük, majd a habot az eperre simítjuk. Visszatéve a sütőbe /kis lánggal/, további 15-20 percig sütjük, míg a hab rózsaszínű lesz. Én szórtam rá mandulaforgácsot, de ez elhagyható!
A tészta hozzávalóit robotgéppel simára kevertem. Sütőpapírral kibéleltem egy kb. 20 x 30 cm-es tepsit, beletettem a felezőt, belekanalaztam mindkét részbe a masszát. Előmelegíte...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesBanánt villával összetörjük, hozzátesszük a felvert tojást, és pici sót. Serpenyőbe 3 halmot kanalazok, 1-1 percig sütöm mindkét oldalát. Házilekvárral megkenve, vagy csak úgy ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA kisült piskóta lapokról még lanygyosan leszedem a sütöpapírt. A 10 tojásos piskóta tésztát szét tépkedem egy tálba, 0,6 dcl vízbe teszek 40 dkg kr.cukrot s felfőzöm szirupnak kb,...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA mazsolát megmossuk, forró vízbe áztatjuk 5-10 percre, leszűrjük, és hagyjuk lecsorogni. Botturmix segítségével pépesítjük, ha maradnak benne itt-ott nagyobb vagy egész szemek,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű