Családireceptkönyv.hu

Túrós batyú


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (kb. 24 db batyuhoz), 60 dkg rétesliszt, 3 dkg friss élesztő 3 dl tej,1 mokkáskanál só,10 dkg puha vaj,6 dkg porcukor,2 tojás, fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom),1 kis kupica rum (Milán miatt én csak egy kávéskanál rumaromát tettem bele az aromája miatt)
A töltelékhez:40 dkg házi túró,10 dkg búzadara,1 evőkanál vanília-eszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor,kb. 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint),2 tojássárgája,fél citrom reszelt héja (bio citrom)
- 2 evőkanál mazsola, melyet 2 evőkanál tejben áztatok (elhagyható, aki nem szereti a mazsolát)
+ a tetejére 1 tojás, 1 kávéskanál cukor és 1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés:


1. A tésztáját vagy kenyérsütőgépben dagasztom, vagy az élesztőt felfuttatom langyos tejben cukorral, majd ha minden hozzávalóval összedolgoztam egy tálban és simára dagasztottam, akkor egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
2. Az áttört túróhoz hozzáadom a búzadarát, a vanília-eszenciát (vagy vaníliás cukrot), kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és az áztatott mazsolát. Csomómentes krémet keverek belőle.
3. A megkelt tésztát 4 felé veszem, majd mindegyiket egyenként kinyújtom kb. fél centiméter vastagra és 24 db négyzetet vágok.
4. Minden négyzet közepére teszek egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogom, összecsippentem, hogy a batyu ne nyíljon szét és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
5. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) teszem szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
6. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd pihentetem még kb. 15 percig.
1-2 evőkanál tejfölt összekeverek 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenem a cukros tejföllel is.
7. 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt aranyszínűre sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban kb. 30-35 percig kell sütni)
Porcukorral meghintve tálalom.

Túrós batyú

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Cukkinis citromos szelet
Cukkinis citromos szelet

A cukkinit meghámozzuk, lereszeljük. A tojást a margarinnal, citromlével és a cukorral robotgéppel összekeverjük. Hozzáadjuk a cukkinit, vaniliás cukrot, sót, sütőport, fahéjat, és...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bóka Éva
Hoffman béles
Avatar Bóka Mária Hugi Kedvelnék Avatar Bertalanné Bóka Zsuzsanna Lenike Kedvelnék Szabó Bernadett Mazsi Kedvelnék
Hoffman béles

A 45 dkg lisztet 1 sütőporral elkeverve 27 dkg Rámával elmorzsoljuk, majd hozzádjuk a 15 dkg porcukrot. Közepébe mélyedést készítünk, beleütünk egy tojást, a citrom levét és reszel...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Tejszínes csokoládékocka
Tejszínes csokoládékocka

Elkészítése: A kekszet ledaráljuk és egy tálba tesszük, hozzáadjuk a diót és a mogyorót is. A vajat, a cukrot, a kakaóport és az aromát is hozzáadjuk és a kezünkkel jól összedol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk