Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Túrós batyú


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók: (kb. 24 db batyuhoz), 60 dkg rétesliszt, 3 dkg friss élesztő 3 dl tej,1 mokkáskanál só,10 dkg puha vaj,6 dkg porcukor,2 tojás, fél citrom reszelt héja (kezeletlen citrom),1 kis kupica rum (Milán miatt én csak egy kávéskanál rumaromát tettem bele az aromája miatt)
A töltelékhez:40 dkg házi túró,10 dkg búzadara,1 evőkanál vanília-eszencia vagy 2 cs. vaníliás cukor,kb. 15 dkg kristálycukor (ízlés szerint),2 tojássárgája,fél citrom reszelt héja (bio citrom)
- 2 evőkanál mazsola, melyet 2 evőkanál tejben áztatok (elhagyható, aki nem szereti a mazsolát)
+ a tetejére 1 tojás, 1 kávéskanál cukor és 1-2 evőkanál tejföl

Elkészítés:


1. A tésztáját vagy kenyérsütőgépben dagasztom, vagy az élesztőt felfuttatom langyos tejben cukorral, majd ha minden hozzávalóval összedolgoztam egy tálban és simára dagasztottam, akkor egy tiszta konyharuhával letakarva duplájára kelesztem.
2. Az áttört túróhoz hozzáadom a búzadarát, a vanília-eszenciát (vagy vaníliás cukrot), kristálycukrot, a reszelt citrom héját, a tojássárgákat és az áztatott mazsolát. Csomómentes krémet keverek belőle.
3. A megkelt tésztát 4 felé veszem, majd mindegyiket egyenként kinyújtom kb. fél centiméter vastagra és 24 db négyzetet vágok.
4. Minden négyzet közepére teszek egy kanál tölteléket, a tészta négy sarkát összefogom, összecsippentem, hogy a batyu ne nyíljon szét és ne folyjon ki a töltelék sütés közben.
5. A batyukat szilikonos sütőpapírral kibélelt tepsibe (vagy vajjal, liszttel kikent tepsibe) teszem szorosan egymás mellé, hogy már ne tudjanak terebélyesedni, inkább felfelé "nőjenek" sütés közben.
6. Felvert tojással lekenem a tetejét, majd pihentetem még kb. 15 percig.
1-2 evőkanál tejfölt összekeverek 1 kávéskanál cukorral, és a batyuk tetejét lekenem a cukros tejföllel is.
7. 180 fokos előmelegített légkeveréses sütőben 15-17 perc alatt aranyszínűre sütöm. (sima sütőben is lehet, de abban kb. 30-35 percig kell sütni)
Porcukorral meghintve tálalom.

Túrós batyú

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anna
Vaniliás kókuszos csoda
Vaniliás kókuszos csoda

A tészta hozzávalóit összekeverjük, majd két részre osztjuk és sütőpapírral bélelt tepsiben megsütjük. A kókuszos krém elkészítése: A habtejszínt robotgéppel felverjük, majd ös...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Amália
Szilvás-mandulás pite
Szilvás-mandulás pite

A margarint a porcukorral keverjük el gépi habverővel, majd egyesével adjuk hozzá a két tojást. Folyamatos keverés mellett lassan adjuk hozzá a tejet is. A lisztet keverjük el a sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anita
Muffin (vegán)
Muffin (vegán)

1. Melegítsd elő a sütőt 180 fokra. 2. Szórd ez egyik tálba a lisztet, sütőport, fahéjat, cukrot, és kutyuld őket jól össze. 3. És akkor a "finomság" is mehet bele a lisztes cuc...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kefires-citruses kakaós szelet
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Kefires-citruses kakaós szelet

Azért kapta a citrusos jelzőt a süti, mert könnyű kefires, diós, mazsolás, narancsos ízén kívül, a reszelt narancshéj is növeli ízharmóniáját. A tojásokat a cukorral habosra kever...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk