50 dkg liszt
3 tojás sárga
2 dkg élesztő
4 evőkanál cukor
4 dl tej
5 dkg vaj/margarin
késhegynyi só
töltelék:
3 evőkanál kakaó +2 evőkanál cukor, néhány csepp olaj-ezt rácsepegtetni a megszórt tésztára
vagy
8 dkg vaj/margarin
3 evőkanál cukor
2 evőkanál kakaópor
kicsi fahéj /én minden kakaóshoz teszek/
a tetejére:
1 tojás
szeletelt mandula
esetleg díszítőcukor /elhagyható/
Egy nagyobb tálban összegyúrjuk a lisztet, a vajat, a tojást, a pici sót és a cukorral, kevés tejjel felfuttatott élesztőt és a langyos tejet is hozzáadva elkezdjük dagasztani.
Legalább 20 percig dagasztjuk, míg hólyagos nem lesz és el nem válik a kezünktől és az edény falától.
A tetejét és az alját is meglisztezve legalább 1 órát langyos helyen kelesztjük.
Ezt követően két felé osztjuk és 3-3 cipót csinálunk. A cipókat egyenként hosszúkásra nyújtjuk, majd
megszórjuk/megkenjük a kakaós cukorral. Ezt tesszük a két másik cipóval is, majd fonatokká sodorjuk őket. A három fonatot összefonjuk, majd körbehajtva beletesszük az edénybe, amiben sütjük. Az edényt sütőpapírral béleljük.
A másik 3 cipóval hasonlóan járunk el
Ismét kelesztjük, majd megkenjük a felvert egész tojással és megszórjuk a mandulával.
Hideg sütőben kezdjük sütni /addig is magasodik, míg a sütő bemelegszik/, közepes tűznél készre sütjük./30-40 perc/ Ha a teteje túl gyorsan barnul, alufóliával befedjük.
Ebből az adagból én két kalácsot készítek és 18 cm átmérőjű kőralakú edényben sütöm.
Kicsit időigényes, de megéri, mert nagyon finom.
Szeretem inkább a vaj nélküli változatot használni, mert ez nem folyik ki sütés közben.
Elkészítés: Cukros tejben felfuttatom az élesztőt, és a többi hozzávalóval összegyúrom.Közepesen lágy tésztát kapunk.Kelesztjük 40 percig,majd átgyúrjuk és újra kelesztjük kb 20 pe...
Elkészítési idő: 1,5 óra Nehézség: KönnyűHozzávalók: 40 dkg finomliszt 0,7 dl langyos tej (70 ml) 150 g natúr joghurt 1 tojás csipet só 4 púpos evőkanál kristálycukor (vagy ízlés szerint) 5 dkg puha vaj 3...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű