35 dkg liszt
2,5 dl tej
2.5 dkg élesztő
2.5 dkg vaj
1 teáskanál só
1 teáskanál cukor
A hozzávalókat összegyúrjuk és kb 15-20 percig dagasztjuk /én egy kis langyos cukros tejben rövid ideig állni hagytam az élesztőt/.
Eleinte kicsit ragacsos a tészta, de a dagasztás során ez javulni fog,
ha mégsem válik el tökéletesen az edénytől vagy a kezünktől, akkor apránként még egy kis lisztet kell adni hozzá /segítség lehet, ha időnként a kezünkről és az edény faláról lekaparjuk a tésztát/
Amikor kész a tészta, két felé osztjuk, és egyenként kerek lappá,/ kb. fél centi vastagra/ kinyújtjuk és a lapokat 4 cikkre vágjuk. Egyenként tovább nyújtjuk őket, amilyen vékonyra csak lehet, majd a szélesebb részénél kezdve feltekerjük, kifli alakúra formázzuk, és kivajazott, lisztezett /vagy sütőpapíros/ tepsibe tesszük.
A tetejüket megkenjük kevés tejjel vagy vízzel.
Előmelegített sütőben kb 200°C-n pirosra sütjük./15-20 perc/
Fontos: a sütő aljába egy edénybe tegyünk vizet!
Keleszteni nem kell, elég annyit pihennie, amíg a sütő bemelegszik.
a feltekerés előtt megkenhetjük vajjal, akkor vajas kiflink lesz
ebből a mennyiségből 8 db kifli lesz
Az élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre dag...
Elkészítési idő:A cukros langyos vízben felfuttatjuk az élesztőt. A szobahőmérsékletű liszteket a kenyérsütő tartályába mérjük, hozzáadjuk a sót és a napraforgómagot. A felfuttatott élesztőt hoz...
Elkészítési idő: