tészta:
32 dkg liszt
30 dkg cukor /lehet kevesebb is/
5 dkg vaj
2 db tojás
2 dl tej
2 evőkanál méz
1 kávéskanál szódabikarbóna
máz:
20 dkg vaj
25 dkg cukor
2 dkg kakaópor /én teszek hozzá fahéjat is/
1 ½ dl rum /ahol gyerek van, ott rumaromás szirup/
1 ½ dl tej
a külsejére 10-15 dkg kókuszreszelék
A cukrot, a vajat, a tojást és a mézes jól kikeverjük, majd hozzáadjuk a lisztet, melybe belekevertük a szódabikarbónát és a tejet is apránként hozzáadva simára keverjük.
A sütőt előmelegítjük, egy közepes méretű tepsit kibélelünk sütőpapírral, majd a tésztát bele önjük és közepes tűznél megsütjük. /tűpróba/ Ha kihűlt tetszés szerinti formára szeleteljük.
A mázhoz a cukrot a kakaóporral simára keverem, majd hozzáadom a tejet és felteszem a tűzhelyre, összefőzöm. Egy kicsit hűlni hagyom, de még melegen adom hozzá a vajat, hogy elolvadjon, majd a rumot is hozzákeverem.
A tésztát először a mázba fürdetjük és hagyjuk lecsepegni, ezt követően a kókuszreszelékbe hempergetjük, mindezt egyenként. A mázat időnként keverjük meg, hogy ne ülepedjen le benne a kakaó.
Én a kókuszreszeléket egy kis tálba apránként adagolom, így amikor elfogy, utánatöltöm.
Ez arra jó, hogy mindig friss és fehér reszelék kerül a tésztára.
A lisztet, a sütőport és a cukrot összekeverjük. Fél csomag vajjal kikenünk egy közepes tepsit, beleszórjuk a cukros lisztnek a felét. A túrót, a cukorral és a vaníliás cukorral e...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA méz mennyisége miatt erősen kompromisszumos édesség, én azonban az adventi időszakban 1-2 darabot igenis bevállalok, a mézeskaláccsal együtt – a hedonizmus oltárán áldozva :D...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet megszitáljuk, langyos helyen egy tálban fél óráig állni hagyjuk. Ezalatt kis edényben a tejfölből, az élesztőből és a cukorból kovászt készítünk és langyos helyen megkele...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet a vajjal, cukorral, vaníliás cukorral, tojássárgájával és a sütőporral jól elkeverjük, vékonyra nyújtjuk és kiszaggatjuk a linzerkarikákat. Minden második karika közepébe...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű