2 pohar kukoricakemenyito (cornflour)
1,1/2 pohar liszt
1 zacsko sutopor
200 gr puha vaj
3/4 pohar finom cukor, vagy porcukor
3 tojas sargaja
1 citrom reszelt heja
1 kk vanilia eszencia
3 ek tej vagy brandy
Meropohari 2 dl
Toltelekhez:
100 gr kokuszreszelek
1 doboz dulce de leche (kb 400 gr)
dulce de leche
3 liter 3% tej
1 kg cukor
1 kk vanilia eszencia , vagy egy fel vaniliarud kikaparva
1 kk szodabikarbona
1 1,3 l sterilizalt csavaros uveg.
3 uveggolyo
A cukrot a puha vajat es a reszelt citrom hejat habosra keverjuk. Hozzaadjuk a vanilia eszenciat a tojasok sargajat egyenkent , mindig akkor adjuk hozza a kovetkezot, mikor az elozot mar jol bedolgoztuk a krembe. Kanalankent hozzaadjuk a 3 ek tejet is vagy brandyt. Osszekeverjuk a kukoricakemenyitot , a sima lisztet es a sutoport. Szep lassan adagolva beledolgozzuk a vajas krembe. A vegen nagyon jol kezelheto , selymes tapintasu tesztat kapunk. Mivel minden orszagban mas es mas a liszt minosege, elofordulhat, hogy ha repedezik a teszta akkor meg kell belekeverni 1-2 ek tejet. Vagy mint nekem pl. zsirosnak talaltam nagyon es meg tettem hozza 1 ek kukoricalisztet, es igy mar tokeletes lett. Etkezesi foliaba tekerjuk az elkeszitett tesztat es a hutobe helyezzuk 1 orara. A sutot 175c melegitjuk , eleg akkor beinditani mikor kivesszuk a tesztat a hutobol.
1 ora elteltevel kivesszuk a tesztat a hutoszekrenybol es kinyujtjuk, en enyhen lisztezett sutopapiron nyujtottam. Kb . fel centi vatagra nyujtsuk, semmikepp sem vekonyabbra. Elokeszitunk egy tepsit amit sutopapirral kibelelunk. A tesztat 5 cm kiszuroval vagjuk ki ,(de legkozelebb 3 cm kiszurot fogok hasznalni , hogy falatkak legyenek) A kiszurt korongokat a tepsibe helyezzuk kb 3-4 cm tavolsagra egymastol, mert meg noni fognak egy kicsit sutes kozben. Betesszuk a sutobe es addig sutjuk mig egesz halvanyan latszik, hogy a szelei pirulnak .Kb olyan legyen mint mikor linzert sutunk. Ehhez olyan 5-7 percre lesz szukseg.
2 es fel nagy tepsivel lesz ebbol a mennyisegbol, osszeragasztva mint mar az elejen is irtam 27 db. H akisebbekre csinaljatok, amit ajanlok, termeszetesen tobb darab lesz es konnyebb is enni ha kisebbek, mivel nagyon porhanyosak.
Mikor a korongok kihultek, minden masodik korongra teszunk egy kk dulce de leche kremet, ratesszuk a masik korongot es nagyon finoman megforgatjuk a ket korongot igy elhelyezkedik a krem is. Egy talba ontjuk a kokuszreszeleket, es a megtoltott korongokat egyenkent beleforgatjuk de csak a szeleit. Ahol a krem van ott ra fog ragadni a kokuszreszelek. Megszorjuk porcukorral es mar eheto is. Nagyszeruen dobozolhato, sokaig eltart, de garantaltan nem lesz ideje, mert annyira finom, hogy pillanatok alatt eltunteti a csalad.
A dulce de leche készítése
Egy nagy fazekat a tuzhelyre helyezunk, beleontjuk a 3 liter tejet, hozzaadjuk a vanilia esznciat es a cukrot. Egy fakanallal addigkavarjuk, mig teljesen elolvad a cukor es mar nem erezzuk az edeny aljan kevergetes kozben.
Tovabb fozzuk magas nagy hofokon kb 20 percet, vagy mig foni kezd. Ajanlatos allandoan a kozeleben lenni, foleg mikor mar forraspont korul van. Mikor felfott, lehuzzuk az edenyt a tuzrol, es beletesszuk a szodabikarbonat. Nem kell megijedni, rotyogni, buborekolni fog es majdnem kifut az edenybol . Epp ezert kell levenni a tuzrol mielott beletesszuk a szodabikarbonat ,hogy ne legyen alatta hoforras. Itt jon kepbe a 3 uveggolyo :) Egy kanal segitsegevel, nagyon finoman beletesszuk az uveggolyokat a cukros , szodabikarbonas tejbe es visszatesszuk a tuzre a a fazekunkat. gyenge/kozepes tuzon tovabb fozzuk, egesz finoman buborekoljon forras kozben. Igy fozzuk tovabb 2-2.5 oran keresztul. Ha tul nagy langon fozzuk , akkor kristalyosodni fog, nem marad kremes. Amikor a tej szint valtoztat es barna lesz, a "tej lekvarunk" mar besurusodik es nagy buborekok jelennek meg a felszinen. Ekkor lehuzzuk a tuzrol, mert ha tovabb fozzuk ujbol fenn all a veszely, hogy kristalyosodni fog . Sterilizalt uvegbe ontjuk es lezarjuk. Kenyerre kenve, sutemenybe, palacsintaba, barmibe nagyon finom. Jo etvagyat !
u.i. letezik suritett tejbol keszitett valtozat is ami sokkal kevesebb idobe kerul, kerestem egy receptet a netrol : . Felfozunk egy fazekban vizet, levesszuk a suritett tej konzervrol a cimket es az oldalara fektetve, beletesszuk a forrasban levo vizbe. Kb 3 orat fozzuk, gyongyozve, mint a huslevest. 3 ora mulva kesz a dulce de leche kremunk. Idoben ugyanannyi mint a blogban leirt, csak eppen nem kell vele foglalkozni, ezert egyszerubb. Arra figyelni kell, hogy a viz teljesen lepje el, es fontos hgoy az oldalara legyen fektetve, mint ahogy azt fentebb mar irtam.
A dulce de leche receptje a kovetkezo (1,3 l lesz belole, szoval ez nagy adag, de mivel sok idobe kerul az elkeszitese, ajanlom a nagy adagot csinalni inkabb.)
1. A tojássárgájákat a porcukorral kikeverjük, lassan hozzácsepegtetjük az étolajat, a 6 kanál hideg vizet, és habosra kikeverjük. 2. Hozzáadjuk a sütőporral, 1 csipet sóval, é...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA lapokhoz a tojásokat szétválasztjuk. A fehérjét csipet sóval keményre felverjük, a sárgákat pedig a cukorral, olajjal, vízzel kihabosítjuk. A habhoz adjuk a sárgát, a sütőporral...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hozzávalókat egy nagyobb mikrózható bögrében vagy műzlis tállkában a fenti sorrendben jól összekeverem. Mikróban teljes fokozaton 3 perc alatt megsütöm.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A tészta hozzávalóit összegyúrjuk. 2. Lisztezett felületen legalább egy centi vastagra nyújtjuk. 3. Virágokat szaggatunk belőle, majd sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatjuk...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű