Tészta hozzávalói 24 cm-es formához:
15 dkg liszt
10 dkg vaj
5 dkg porcukor
5 dkg darált mogyoró
1 tojássárgája
1-2 ek hideg víz
A lisztet és a darált mogyorót tegyük bele egy keverőtálba, majd adjuk hozzá a kisebb darabokra felvágott vajat, és robotgéppel kezdjük el összekeverni. Amikor már kezd összeállni, kanalazzuk hozzá a cukrot, majd jó alaposan keverjük össze. Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, majd kanalanként a hideg vizet. (a tészta állagától függ, hogy mennyi vízre lesz szükség) Ezután vegyük kisebb fordulatra a robotgépet, majd keverjük jól gyúrható tésztává.
Lisztezett felületen nyújtsuk ki a tésztát, majd béleljük ki vele a formát. (én belehelyeztem a tésztát a szilikonos formába, majd tenyérrel belelapogattam) Ezután tegyük a hűtőbe, és kb. 15 percig pihentessük.
A hűtőből kivéve, villával böködjük meg a tészta alját, majd helyezzünk bele egy sütőpapírt és töltsük meg nehezékkel. (pl. rizzsel, babbal....)
Melegítsük elő a sütőt, majd helyezzük be a formát, és közepes hőmérsékleten süssük 15 percig. Ezután vegyük ki a sütőből, távolítsuk el a sütőpapírt a nehezékkel együtt, majd helyezzük vissza a sütőbe. Süssük még kb. 10 percig, hogy a tészta szép aranybarnára süljön. Végül vegyük ki a sütőből, és hűtsük ki teljesen mielőtt megtöltenénk.
Karamellás öntet:
4 ek barna cukor
7 dk vaj
0,5 dl tejszín
Egy serpenyőbe kezdjük el karamellizálni a cukrot, majd amikor már felolvadt, és szép aranybarna színt kapott, vegyük le a tűzről, majd adjuk hozzá a vajat. Keverjük alaposan össze, majd állandó keverés mellett, öntsük hozzá a tejszínt és keverjük simára. Ezután tegyük vissza a tűzre és pár perc alatt, kevergetve főzzük sűrűbb, de még folyékony karamellé.
Az elkészült karamellt tegyük félre és hűtsük langyosra. (ha felhasználás előtt nagyon besűrűsödne, akkor tegyük vissza a tűzre, és kevergetve olvasszuk fel egy kicsit)
Krém hozzávalói:
25 dkg mascarpone
2-3 ek porcukor
2 cs vaníliás cukor
2 dl Hulala(v. habtejszín)
40 dkg eper
tetejére pirított mandulaforgács (v. mogyoró)
A mascarponét keverjük simára a porcukorral, és a vaníliás cukorral. (ízlés szerint tehetünk bele több porcukrot is)
Az epret alaposan mossuk meg, majd csepegtessük le. Több mint a felét botmixerrel pépesítsük, majd keverjük hozzá a mascarpone krémhez.
A megmaradt eperszemeket vágjuk fel kisebb darabokra.
A Hulalát (v. habtejszínt) verjük kemény habbá, majd apránként, óvatosan keverjük hozzá az epres-mascarponekrémhez.
A teljesen kihűlt tészta aljába kanalazzuk bele a karamellás öntet kétharmad részét. Ezután töltsük meg a krémmel. Végül szórjuk rá a feldarabolt epret, és csorgassuk rá a maradék karamellt.
Tetejét szórjuk meg pörkölt mogyoróval, vagy mandulaforgáccsal. (nekem csak mandulaforgácsom volt itthon, így azt pörköltem meg, és szórtam a torta tetejére.
Az elkészült tortát ízlés szerint szeleteljük fel, majd tálaljuk.
1. A tésztához előírt anyagokat habosra kikeverjük. 2. Kizsírozott, lisztezett őzgerinc formában, közepes hőmérsékleten sütjük. 3. A kihűlt tésztát ízlés szerinti mázzal be...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézIlyen lett és nagyon finom!A recept.150g csokit és125 g vajat göz felett meg olvasztunk.5 tojást külön választunk.A fehérjét pici sóval nagyon keményre felverjük.A tojás sárgáját 1...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA tojásokat az édesítőszerrel fehéredésig keverjük. Folyamatos keverés közben hozzáadjuk a natúr görög joghurtot és a reszelt almát, majd azokkal is elkeverjük. Végül beleforgatj...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy lábasba tegyünk oda egy kevés vizet főni, majd forraljuk benne 5 percig a mákot. Fedjük le az edényt, vegyük le a tűzről, és hagyjuk a mákokat, míg megduzzadnak. Húsz perc múl...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű