menu

Családireceptkönyv.hu

Egyszerű Rákóczi-túrós


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


tészta:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárgája
+ sárgabaracklekvár
töltelék:
25 dkg túró
1 tojás szétválasztva
5-6 evőkanál porcukor
2 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
hab:
5 tojásfehérje (eredetileg 4, de én imádom a habját…)
15 dkg porcukor
1 kiskanál citromlé

Elkészítés:


Elmorzsoltam a kockára feldarabolt hideg vajat a liszttel, majd a cukrot, a tojássárgáját is hozzágyúrtam. Amennyire tudtam, gombóccá tapasztottam, folpack fóliába csomagolva kissé laposra lappogattam, és egy órát a hűtőben pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát 2 folpack fólia között nagyjából 20×25-ös (eredeti recept szerint 20×30-as) méretre nyújtottam, majd vajjal kikent, liszttel megszórt hőálló tálba fektettem. (Ha eltört, vagy a nyújtás nem volt tökéletes, egyszerűen az ujjammal nyomkodva összetapasztottam.) Villával megszurkáltam és 10-12 perc alatt elősütöttem.
Ezalatt a töltelékhez a túrót áttörtem, hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot, a búzadarát, az alaposan megsikált citrom héját, összekevertem, végül óvatosan beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét.
A sütőből kivéve ízlés szerinti vastagságban megkentem baracklekvárral, rásimítottam a túrós tölteléket, majd még 20-25 percig sütöttem.
Amikor elkészült, kivettem, a sütő hőjét 100 fokra mérsékeltem, és az ajtaját megnyitottam.
Egy üvegtálba mértem a porcukrot, majd ráraktam az öt tojásfehérjét (amit előtte egyenként ütöttem fel és adtam hozzá, nehogy záptojásba futva az egészet ki kelljen öntenem). Egy lábasban vizet forralva, annak gőze felett vertem krémesre a habot, a végén a citromból az ujjaim között (a magokat felfogva) facsartam bele egy kevés citromlevet. A sütőből kivett túróra simítottam a habot (amit egyébként csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével akár be is lehet rácsozni). Visszaraktam a sütőbe és legalább 10 percig alacsony hőfokon, az ajtót megnyitva szárítottam a habot.
Tálalás előtt vizes késsel szeleteltem a süteményt.

Roppant gyorsan elfogyott, úgyhogy a „rögtön-dupla-adagot-készítendő” sütemények közé soroltam…

Egyszerű Rákóczi-túrós

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Rétestészta
Rétestészta

25 dkg lisztet a tojással, a tejföllel, és kb 1 mk sóval jól összedolgozom, és kb 20 percre a hűtőbe teszem. Közben a puha margarint elkeverem 10 dkg liszttel. A tésztát pihent...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Túrós Rétes Eta módra
Túrós Rétes Eta módra

Hozzávalók a réttestésztához, mivel nagy asztalom van a "muhelyemben" nagyobb adagot készítettem Hozzávalók: 8 deci rétesliszt, 2 kissebb egész tojás, langyos víz amibe elkeverek...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Grizes almás
Grizes almás

Egy tálban keverjük össze a grízt, a cukrot, a tojást, a kakaót, a kefirt és a szódabikarbónát, hagyjuk állni 20 percig. Ez idő alatt a gríz megszívja magát nedvességgel. Mossuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Mirinda szelet
Mirinda szelet

A tésztához a a tojásokat kettéválasztjuk, a sárgáját az olajjal, porcukorral habosra keverjük ki. A fehérjét kemény habbá verjük, hozzákeverjük a sárgájához, óvatosan, ne törjük...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk