menu

Családireceptkönyv.hu

Egyszerű Rákóczi-túrós


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


tészta:
25 dkg liszt
12 dkg vaj
6 dkg cukor
1 tojássárgája
+ sárgabaracklekvár
töltelék:
25 dkg túró
1 tojás szétválasztva
5-6 evőkanál porcukor
2 evőkanál búzadara
reszelt citromhéj
hab:
5 tojásfehérje (eredetileg 4, de én imádom a habját…)
15 dkg porcukor
1 kiskanál citromlé

Elkészítés:


Elmorzsoltam a kockára feldarabolt hideg vajat a liszttel, majd a cukrot, a tojássárgáját is hozzágyúrtam. Amennyire tudtam, gombóccá tapasztottam, folpack fóliába csomagolva kissé laposra lappogattam, és egy órát a hűtőben pihentettem.
A sütőt előmelegítettem 180 fokra.
A tésztát 2 folpack fólia között nagyjából 20×25-ös (eredeti recept szerint 20×30-as) méretre nyújtottam, majd vajjal kikent, liszttel megszórt hőálló tálba fektettem. (Ha eltört, vagy a nyújtás nem volt tökéletes, egyszerűen az ujjammal nyomkodva összetapasztottam.) Villával megszurkáltam és 10-12 perc alatt elősütöttem.
Ezalatt a töltelékhez a túrót áttörtem, hozzáadtam a tojássárgáját, a cukrot, a búzadarát, az alaposan megsikált citrom héját, összekevertem, végül óvatosan beleforgattam a habbá vert tojásfehérjét.
A sütőből kivéve ízlés szerinti vastagságban megkentem baracklekvárral, rásimítottam a túrós tölteléket, majd még 20-25 percig sütöttem.
Amikor elkészült, kivettem, a sütő hőjét 100 fokra mérsékeltem, és az ajtaját megnyitottam.
Egy üvegtálba mértem a porcukrot, majd ráraktam az öt tojásfehérjét (amit előtte egyenként ütöttem fel és adtam hozzá, nehogy záptojásba futva az egészet ki kelljen öntenem). Egy lábasban vizet forralva, annak gőze felett vertem krémesre a habot, a végén a citromból az ujjaim között (a magokat felfogva) facsartam bele egy kevés citromlevet. A sütőből kivett túróra simítottam a habot (amit egyébként csillagos csővel ellátott nyomózsák segítségével akár be is lehet rácsozni). Visszaraktam a sütőbe és legalább 10 percig alacsony hőfokon, az ajtót megnyitva szárítottam a habot.
Tálalás előtt vizes késsel szeleteltem a süteményt.

Roppant gyorsan elfogyott, úgyhogy a „rögtön-dupla-adagot-készítendő” sütemények közé soroltam…

Egyszerű Rákóczi-túrós

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Hatlapos – Anyukám jut eszembe erről a hatlaposról
Hatlapos – Anyukám jut eszembe erről a hatlaposról

60 dkg lisztből, 25 dkg zsírból, 10 dkg cukorból, 1 tojásból, 2 sütő­porból kevés tejjel tésztát készítünk. 6 részre osztjuk, kinyújtjuk, és a tepsi hátulján hirtelen világosra süt...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Almás vagy meggyes pite
Almás vagy meggyes pite

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Írta: Ani
Francia meggyes pite
Francia meggyes pite

Magozzuk ki a meggyet, majd tegyük bele egy tűzálló tálba, melyet előtte vajjal kikentünk. Vegyítsük össze a hozzávalókat, majd habverő segítségével alaposan keverjük össze. Öntsü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: nemesani59
Bögrés mákos
Bögrés mákos

A tojást a cukorral habosra keverni. Belekeverni a többi hozzávalót. Sütőpapírral bélelt tepsibe önteni. Tűpróbáig sütni

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk