50 dkg liszt
1 dl + 2-3 dl tej
4 dkg élesztő
5 dkg cukor
5 tojássárgája
6 dkg olvasztott vaj vagy margarin
olaj a sütéshez
A lisztet mély tálba szitáljuk. 1 dl tejet meglangyosítjuk, belemorzsoljuk az élesztőt, beleszórjuk a cukrot, és kb. 15 percig pihentetjük, amíg felfut. A liszt közepébe mélyedést nyomunk, beleöntjük az élesztős tejet, hozzáadjuk a tojások sárgáját, a vajat vagy margarint, egy csipet sót, és még annyi tejet (2-3 dl), hogy lágy tésztát kapjunk. Hólyagosra kikeverjük, letakarjuk, és meleg helyen kb. 30 percig kelesztjük, amíg a tészta a duplájára dagad.
Lisztezett deszkán ujjnyi vastagra nyújtjuk a tésztát, és 5-6 cm-es átmérőjű szaggatóval kiszaggatjuk. A fánkokat 20 percig pihentetjük, hogy szép szalagosak legyenek.
Bőséges olajat forrósítunk, a fánkokat középen kissé benyomjuk, és kis adagokban kisütjük. Az első oldalukat lefedve kb. 3-4 percig, majd megfordítjuk őket, és fedő nélkül további 1-2 percig sütjük. Lekvárral, porcukorral kínáljuk.
Az Eszterházy torta recept az alábbi módon készíthető el: A tojásfehérjét felverjük a cukorral. Hozzákeverjük a réteslisztet és a darált diót. Öt lapot sütünk belőle (16 cm átmér...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: NehézA tojásokat válaszd ketté. A sárgákat a cukorral keverd habosra, majd folytonos kevergetés mellett öntsd a forró tejbe. A fehérjéket verd kemény habbá, és mikor forr a vaníliás c...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA darált diót 2 ek cukorral, a reszelt narancshéjjal, 12 dl tejjel és a beáztatott mazsolával átforraljuk. A csokiöntethez a 2 tojás a maradék cukorral, kakaóval, a liszttel és az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz epret botmixerrel pépesíteni. A túrót ízlés szerinti mennyiségű cukorral, a vaníliás cukorral és a reszelt citromhéjjal jól kikeverni, majd összekeverni a pépesített eperrel....
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű