tészta:
1 kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
20 dkg zsír
töltelék:
25 dkg margarin
4 db tojás sárga
1 teáskanál só
15+5 dkg sajt
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.
A tojás sárgákat a felolvasztott margarinnal, sóval összekeverem, majd a 15 dkg sajtot is hozzáadom.
A tészta hozzávalóit, a felfuttatott élesztő hozzáadásával összegyúrom. Sima, kemény, rugalmas tésztát kapok. A tésztát kelesztés nélkül kétfelé osztom, kinyújtom és a margarinos krémmel megkenem. Ezután felterem és a rudat háromszögekre vágom. A tészta másik felével ugyanezt csinálom. Fél, vagy 1 órát pihentetem, majd megkenem tojásfehérjével, rászórom az 5 dkg sajtot, esetleg szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180°-os hővel rózsaszínűre sütöm.
A második adag tészta, négyfelé osztva és kör alakúra nyújtva, három rétegben megkenve, kiflinek is formázható. A megtöltött lapokat 8, vagy tetszés szerinti cikkekre vágva, kifli formára tekerem.
A burgonyát meghámozzuk és megmossuk, majd vékony szeletekre vágjuk. Ezt követően papírtörlőre tesszük, majd egy tepsibe helyezzük és átkenjük a megolvadt vajjal. 200 fokon 15-20 p...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet tálba öntöm, közepébe teszem a zsírt, a felfuttatott élesztőt, sót és a többi hozzávalóval együtt jól kidolgozom. Egy éjszakára (de legalább 5-6 órára) hűtőbe teszem. Lis...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet elmorzsoljuk, a vajjal majd hozzáadjuk a tojások sárgáját, a sót és a tejfölt. Összegyúrjuk és betesszük a hűtőbe 1 órát pihenni. Lisztezett deszkán vékonyra kb. 4-5 mm...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű