tészta:
1 kg liszt
6 dl tej
5 dkg élesztő
1 evőkanál cukor
1 evőkanál só
20 dkg zsír
töltelék:
25 dkg margarin
4 db tojás sárga
1 teáskanál só
15+5 dkg sajt
Az élesztőt a cukros tejben felfuttatom.
A tojás sárgákat a felolvasztott margarinnal, sóval összekeverem, majd a 15 dkg sajtot is hozzáadom.
A tészta hozzávalóit, a felfuttatott élesztő hozzáadásával összegyúrom. Sima, kemény, rugalmas tésztát kapok. A tésztát kelesztés nélkül kétfelé osztom, kinyújtom és a margarinos krémmel megkenem. Ezután felterem és a rudat háromszögekre vágom. A tészta másik felével ugyanezt csinálom. Fél, vagy 1 órát pihentetem, majd megkenem tojásfehérjével, rászórom az 5 dkg sajtot, esetleg szezámmagot. Előmelegített sütőben kb. 180°-os hővel rózsaszínűre sütöm.
A második adag tészta, négyfelé osztva és kör alakúra nyújtva, három rétegben megkenve, kiflinek is formázható. A megtöltött lapokat 8, vagy tetszés szerinti cikkekre vágva, kifli formára tekerem.
A túróból, a lisztből és a puha margarinból tésztát gyúrok, ízlés szerint sózva. Folpackba csomagolva beteszem a hűtőbe pihenni legalább 1 órára, de lehet 1 napra is. A sajtot lere...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűÖsszegyúrjuk, kb 30 percig hűtőben pihentetjük. 5 részre osztjuk, kör alakúra nyújtjuk, háromszögeket kágunk, szívószállal lyukat vágunk. 180 fokon sütjük.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKéshegyével felaprítom a májat, hozzákeverem a hozzávalókat, olajos tepsiben kisütöm (mint a palacsintát) átforgatom.
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű