» 1 kg krumpli
» 2 púpos evőkanál sertészsír
» 2 teáskanál só
» 5 dkg élesztő
» 2 dl langyos tej
» 1 kevés porcukor
» 2 tojás
» 2 evőkanál tejföl
» 60 dkg liszt
A krumplit megtisztítjuk, kockákra vágjuk, sós vízben puhára főzzük, és áttörjük. Adunk hozzá 1 evőkanál sertészsírt, és 2 teáskanál sót.
Az élesztőt a langyos, cukros tejben elmorzsoljuk, majd állni hagyjuk, amíg megkel. A tepsit kizsírozzuk.
A krumplis masszában eldolgozunk még 1 egész tojást, és 2 evőkanál tejfölt.
Amikor elkészült az élesztő, a krumplihoz adjuk, és a lisztet apránként adagolva összeállítjuk a tésztát. Fontos, hogy csak annyi lisztet használjunk fel, amennyit felvesz, hogy ne legyen kemény a pogácsánk.
Az egészet lisztezett gyúródeszkára borítjuk, és ott összeállítjuk. Kisodorjuk, közben gazdagon megszórjuk liszttel a gyúródeszkát, és a tésztát is, hogy le ne ragadjon.
Pogácsaszaggatóval díszítést nyomkodunk a tetejére, kiszaggatjuk, tetejét a maradék 1 db. felvert tojással bekenjük.
Tepsibe tesszük, és forró sütőben megsütjük.
Nagyon kiadós.
A vaj hűtő hideg legyen. Nem olvasztjuk meg, nem matatunk vele.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűFelolvasztjuk a leveles tésztát, közben a fóliából 10-20 db hengert formálunk. A tésztát 3 mm vastagra nyújtjuk, 2 cm csíkokra vágjuk. Ezeket 2-3 mm-es takarással a fólia hengerek...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sajtot finomra reszeljük. A széthajtott tésztát háromszögekre vágjuk, a sajt 2/3-ad részével megszórjuk és 1 szelet sonkát fektetünk rá. A lelógó sonka szeletekre vágjuk,majd a h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA töltelék ropogósra sütött bacon, aminek a kisült zsírjából tettem a tésztába, fantasztikus ízt adott neki. Hogy ne legyen száraz készítettem egy besamel alapú sajtmártást, azzal...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű