1/2 kg liszt
1 tojás
pici só
1 evőkanál olaj
5-6 dkg vaj/margarin/
2.5 dkg élesztő
3 evőkanál cukor
3 dl tej /amennyi szükséges/
A túróhoz:
½ kg túró
pici só
1 tojás
1 evőkanál tejföl
2 evőkanál gríz
reszelt citromhéj
5-6 evőkanál cukor /akinek kevés, még tehet bele/
mazsola /aki nem szereti, elhagyható/
esetleg vaníliás cukor vagy néhány csepp aroma
Az élesztőt a cukorral és kb 1 dl tejjel felfuttatom. Egy tálba öntöm a lisztet, a közepébe egy mélyedést csinálok, abba beleütöm a tojásokat, hozzáadom az olajat, a sót, a vajat majd az előzőleg felfuttatott élesztőt. Összegyúrom és a többi /langyos/ tej hozzáadásával dagasztani kezdem. Alaposan meg kell dagasztani /20-30 perc/, akkor jó, ha már nem ragad se a kézre, se az edény falára. Ha túlzottan ragadna, adok még hozzá lisztet, ha túl keménynek tűnne, akkor tejjel lazítom. Ha kész a dagasztás, picit megemelem, szórok alá lisztet a tálba, majd visszahelyezem és enyhén a tetejét is megszórom liszttel, majd letakarom és meleg/langyos helyen legalább 1 órát kelni hagyom. Ha már szinte a kétszeresére nőtt, kiborítom a deszkára és kétfelé osztom. Egyenként ismét átgyúrom és kinyújtom a tésztát. A túróshoz kb 8x8 centis kockákra vágom és mindegyik közepére helyezek egy halmot a túróból, majd átlósan a sarkakat egymásra hajtom. Sütőpapírral bélelt tepsibe helyezem, úgy hogy ne túl közel legyenek egymáshoz, mert még nőni fognak. 2 tepsi kell hozzá.
Ha elkészült porcukorral megszórom és tálalom.
Keverd össze az egészet, és hagyd állni 15-20 percet. Formázz golyókat, és dobd forrásban lévő, enyhén sós vízbe. Ha feljött a tetejére 1-2 percig még főzd, csepegtesd le, és forga...
Elkészítési idő:A tésztát a hozzávalókkal összegyúrjuk fél cm vastagra nyújtjuk majd pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk. A cukrot a tojás fehérjével gőz fölött kemény habbá verjük majd hozzáadjuk a...
Elkészítési idő: 2 óraA tojások fehérjét a porcukorral kikeverjük, majd a többi hozzávalót is hozzákeverjük és sütjük. Vizesen feltekerjük. A krémnek a hozzávalóit sűrű krémmé főzzük. A tésztát megke...
Elkészítési idő: 1,5 óra