Családireceptkönyv.hu

vajas croissan


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 kis pohár natúr joghurt
2 dl tej
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
15 dkg vaj /fagyosan/ esetleg olvasztva
1+1 tojás /1 a tésztába, 1 a kenéshez

Elkészítés:


Kétféleképpen készítettem már el a croissanokat, most azt írom le, amelyik nekem jobban bevált.
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk. Ha lágy lenne, teszünk hozzá lisztet, ha keménynek érezzük egy pici tejet adunk hozzá, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a deszkára borítva 2 felé osztjuk. Az első kupacot nyolc egyforma darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően egyenként kinyújtjuk jó vékony kör alakúra kb.20 cm átmérő méretre. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7+7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra rászórjuk az első adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön a következő lap. Ezt ismételjük, míg az összes lapot egymásra nem tettük a vajjal rétegezve. Az utolsó lap tetejére már nem kell vajat tenni. Ezt követően kicsit még nyújtunk az összerakott lapokon, majd 8 cikkre vagdossuk és kifliket tekerünk belőle. A tekerést a szélesebb résznél kezdjük el. A félretett tészta másik felével ugyanezt megismételjük. Egy órányi időre még kelni hagyjuk, megkenjük a felvert tojással, majd közepes tűznél kb 180 fokon, sütőpapíros lemezen pirosra sütjük.
Ebből 16 db kb 8 cm-es nagyságú croissan lesz.
A másik változatnál a vajat felolvasztva kenjük a lapok közé.
Ez így elkészítve a vajas változat, de tölthetjük sajttal, vagy kolbásszal, esetleg édesen csokisan vagy vaníliásan is.

vajas croissan

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Anikó
335.Lenmagos tejfölös csavart kifli
335.Lenmagos tejfölös csavart kifli

Egy tálba szitáljuk a lisztet, és összevegyítjük a lenmaggal a sóval. A közepébe mélyedést készítünk, beleöntjük a vizet, a tejfölt és az olvasztott vajat, végül rámorzsoljuk az él...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Zsemle
Zsemle

1. Dagasztás után egyenlő részre vágtam, megformáztam, majd kelesztettem. 2. Vízzel lekentem és meleg sütőbe téve kb. 30 percig sütöttem. 3. Tetejét különböző magokkal szór...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bajor kifli
Bajor kifli

A hozzávalókból dagasztunk egy rugalmas tésztát, 30-40 percig kelesztjük. 12 darabra vágjuk, gömbölyítjük, 10 percet pihentetjük.Ezután vékony szögletesre vagy oválisra nyújtjuk é...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Házikenyerem!
Házikenyerem!

20 percet dagasztod (kézzel) majd 1 órát langyos helyen keleszted.Addig kiolajozod/lisztezed a formát (én fém fülű közepes lábost használok vagy egy közepes tepsit igaz így téglala...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk