Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

vajas croissan


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 kis pohár natúr joghurt
2 dl tej
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
15 dkg vaj /fagyosan/ esetleg olvasztva
1+1 tojás /1 a tésztába, 1 a kenéshez

Elkészítés:


Kétféleképpen készítettem már el a croissanokat, most azt írom le, amelyik nekem jobban bevált.
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk. Ha lágy lenne, teszünk hozzá lisztet, ha keménynek érezzük egy pici tejet adunk hozzá, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a deszkára borítva 2 felé osztjuk. Az első kupacot nyolc egyforma darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően egyenként kinyújtjuk jó vékony kör alakúra kb.20 cm átmérő méretre. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7+7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra rászórjuk az első adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön a következő lap. Ezt ismételjük, míg az összes lapot egymásra nem tettük a vajjal rétegezve. Az utolsó lap tetejére már nem kell vajat tenni. Ezt követően kicsit még nyújtunk az összerakott lapokon, majd 8 cikkre vagdossuk és kifliket tekerünk belőle. A tekerést a szélesebb résznél kezdjük el. A félretett tészta másik felével ugyanezt megismételjük. Egy órányi időre még kelni hagyjuk, megkenjük a felvert tojással, majd közepes tűznél kb 180 fokon, sütőpapíros lemezen pirosra sütjük.
Ebből 16 db kb 8 cm-es nagyságú croissan lesz.
A másik változatnál a vajat felolvasztva kenjük a lapok közé.
Ez így elkészítve a vajas változat, de tölthetjük sajttal, vagy kolbásszal, esetleg édesen csokisan vagy vaníliásan is.

vajas croissan

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Ropogós sóskifli
Ropogós sóskifli

A langyos tejben elkeverem az élesztőt és a cukrot, hagyom felfutni, majd a kimért liszt közepébe öntöm, és annyit keverek a lisztből a tejhez, hogy galuska állagú tésztát kapjak....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Gofri
Gofri

Liszteket, sót, sütőport és a tejet csomómentesen elkeverem. A tojásokat szétválasztom, a sárgáját az olajat és a cukorhelyettesítőt belekeverem a tésztába. A tojások fehérjét...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Ildikó
Édes muffin alaprecept
Édes muffin alaprecept

A hozzávalókat összekevrjük, és előmelegített sütőben, papírral kibélelt muffinformákban 180 °C-on 20-25 perc alatt készre sütjük. Lehet bele tenni kakaóport is, darabokra vágot...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: A
Kakaós csiga - tejfölös
Kakaós csiga - tejfölös

Előkészítés: A hozzávalókat kelesztőtálba mérjük, a gép kb. 10 perc alatt kidolgozza a tésztát. Kb 1 órát pihentetjük. Elkészítés: Tepsiket sütőpapírral béleljük. A tésztát k...

Elkészítési idő: 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk