50 dkg liszt
1 kis pohár natúr joghurt
2 dl tej
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
15 dkg vaj /fagyosan/ esetleg olvasztva
1+1 tojás /1 a tésztába, 1 a kenéshez
Kétféleképpen készítettem már el a croissanokat, most azt írom le, amelyik nekem jobban bevált.
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk. Ha lágy lenne, teszünk hozzá lisztet, ha keménynek érezzük egy pici tejet adunk hozzá, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a deszkára borítva 2 felé osztjuk. Az első kupacot nyolc egyforma darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően egyenként kinyújtjuk jó vékony kör alakúra kb.20 cm átmérő méretre. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7+7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra rászórjuk az első adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön a következő lap. Ezt ismételjük, míg az összes lapot egymásra nem tettük a vajjal rétegezve. Az utolsó lap tetejére már nem kell vajat tenni. Ezt követően kicsit még nyújtunk az összerakott lapokon, majd 8 cikkre vagdossuk és kifliket tekerünk belőle. A tekerést a szélesebb résznél kezdjük el. A félretett tészta másik felével ugyanezt megismételjük. Egy órányi időre még kelni hagyjuk, megkenjük a felvert tojással, majd közepes tűznél kb 180 fokon, sütőpapíros lemezen pirosra sütjük.
Ebből 16 db kb 8 cm-es nagyságú croissan lesz.
A másik változatnál a vajat felolvasztva kenjük a lapok közé.
Ez így elkészítve a vajas változat, de tölthetjük sajttal, vagy kolbásszal, esetleg édesen csokisan vagy vaníliásan is.
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk (a vizet lassan adagolva), kb. 15-20 percet pihentetjük. Az almát meghámozzuk, apró darabokra vágjuk, megszórjuk édesítővel, hozzáadjuk az aromát,...
Elkészítési idő:Dagaszt, puha tészta. 45 perc pihi 8 fele oszt,gömbölyít. 10 - 15 perc pihi Nyújt 20 - 25 cm hosszú,6 - 8 cm széles, felteker 25 perc pihi Bevág átlósan leken: tojás 200 fok,...
Elkészítési idő:Jól kidolgoztam,hagytam kicsit kelni,majd középen jó mélyen bevágtam és ízlés szerint pakolható pl: sajttal, fokhagymás tejföllel és házi füstölt sonkával Sütés 200 fokon kb 20 pe...
Elkészítési idő: