menu

Családireceptkönyv.hu

vajas croissan


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


50 dkg liszt
1 kis pohár natúr joghurt
2 dl tej
2 evőkanál cukor
1 kávéskanál só
2.5 dkg élesztő
15 dkg vaj /fagyosan/ esetleg olvasztva
1+1 tojás /1 a tésztába, 1 a kenéshez

Elkészítés:


Kétféleképpen készítettem már el a croissanokat, most azt írom le, amelyik nekem jobban bevált.
Az élesztőt langyos, cukrozott tejben felfuttatjuk. A hozzávalókból, a vaj kivételével tésztát dagasztunk. Ha lágy lenne, teszünk hozzá lisztet, ha keménynek érezzük egy pici tejet adunk hozzá, majd kb. 1 órára a hűtőbe tesszük. Ezután a deszkára borítva 2 felé osztjuk. Az első kupacot nyolc egyforma darabra vágjuk, majd gombócokat formázunk belőlük. Ezt követően egyenként kinyújtjuk jó vékony kör alakúra kb.20 cm átmérő méretre. A hideg vajat sajtreszelőn lereszeljük és 7+7 egyforma kupacra osztjuk. Az első kinyújtott lapra rászórjuk az első adag vajat, rátesszük a következő lapot, erre jön a következő lap. Ezt ismételjük, míg az összes lapot egymásra nem tettük a vajjal rétegezve. Az utolsó lap tetejére már nem kell vajat tenni. Ezt követően kicsit még nyújtunk az összerakott lapokon, majd 8 cikkre vagdossuk és kifliket tekerünk belőle. A tekerést a szélesebb résznél kezdjük el. A félretett tészta másik felével ugyanezt megismételjük. Egy órányi időre még kelni hagyjuk, megkenjük a felvert tojással, majd közepes tűznél kb 180 fokon, sütőpapíros lemezen pirosra sütjük.
Ebből 16 db kb 8 cm-es nagyságú croissan lesz.
A másik változatnál a vajat felolvasztva kenjük a lapok közé.
Ez így elkészítve a vajas változat, de tölthetjük sajttal, vagy kolbásszal, esetleg édesen csokisan vagy vaníliásan is.

vajas croissan

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Császárzsemlye
Császárzsemlye

A lisztet egy tálba szitáljuk, közepébe kis mélyedést készítünk. Belemorzsoljuk az élesztőt, rászórjuk a cukrot, és 4 ek langyos tejet. Hagyjuk 5 percig, hogy az élesztő megtegye a...

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Szegedi vágott (Nagy István)
Szegedi vágott (Nagy István)

Az összetevőket alaposan összedolgozzuk, duplájára kelesztjük. A tésztát 8 db-ra vágjuk, megformazzuk, bevagjuk és 215 fokon kb. 20 perc alatt készre sütjük.

Elkészítési idő: 1,5 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Kriszta
Sárgarépás zsömle
Sárgarépás zsömle

Az élesztőt 1/2 bögre langyos vízbe+ cukor felfuttatjuk. A megkelt élesztőt a korpával kevert liszthez öntjük, sózzuk, belerakjuk a vajat, a répát, a tojást. A tésztát – fokozatosa...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Margó
Pihe Puha sajtos rúd
Pihe Puha sajtos rúd

Az elésztőt felfuttatjuk a meglangyosított tejjel, 2 evőkanál liszttel és a cukorral. A maradék lisztet a margarinnal egy tálban elmorzsoljuk, majd hozzáadjuk az élesztős tejet, a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk