Családireceptkönyv.hu

Zserbó szelet


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
(kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír (nálam most 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír)
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só


A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 8-12 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 10 dkg Boci tej- vagy étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj

De a tetejét bevonhatjuk 10 dkg kristálycukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból készített csokoládémázzal is.

Elkészítés:



1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (lehet hagyományos sütőben is, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Tibor
Reszelős túrós
Reszelős túrós

A lisztet összekeverjük a cukorral, vaníliáscukkoral, sütőporral, kakaóval, majd jól összedolgozzuk a vajjal és a tojások sárgájával. Aztán két részre osztjuk, rúddá formázzu...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Brazil csokis keksz
Brazil csokis keksz

1. A sütőt előmelegítjük 175 fokra (gázsütő 4-es fokozat), és sütőpapírt fektetünk 2 db 30x40 cm-es tepsibe. 2. A tejcsokoládét apróra törjük, gőz fölött simára olvasztjuk, félr...

Elkészítési idő: 30 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Dobos Anna
Stollen (Drezdai kalács)
Stollen (Drezdai kalács)

A mazsolát áztassuk be kb. 30 percre a meglangyosított rumba, majd öntsük egy szűrőbe, és alaposan csepegtessük le. Az aszalt gyümölcsöket, és a mandulát vágjuk fel apróra. (a sze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Wimbledoni teasütemény
Wimbledoni teasütemény

1 Melegítsük elő a sütőt (villany:200 fok, légkeveréses: 180 fok, gáz: 6-os fokozat), és kenjünk ki vajjal 2 tepsit, aztán béleljük ki sütópapírral is. A scone-hoz keverjuk össze a...

Elkészítési idő: 45 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk