menu

Családireceptkönyv.hu

Zserbó szelet


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók a tésztához:
(kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír (nálam most 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír)
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só


A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 8-12 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg házi sárgabaracklekvár

A tetejére:
- 10 dkg Boci tej- vagy étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj

De a tetejét bevonhatjuk 10 dkg kristálycukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból készített csokoládémázzal is.

Elkészítés:



1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (lehet hagyományos sütőben is, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Kriszta
Ünnepi gyümölcskenyér
Ünnepi gyümölcskenyér

A sütőt melegítsd elő 180 fokra. A puha vajat keverd habosra a cukorral, majd üsd hozzá a tojásokat is. A lisztet dolgozd össze a sütőporral és a mézeskalács fűszerrel, majd szit...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Hajni
Almás túrótorta
Almás túrótorta

A keményítőt és a lisztet tálba szitáljuk. Hozzáadjuk a tojást, a cukrot, a margarint, és jól összedolgozzuk (kézi robotgép keverőspiráljával, alacsony fokozaton). Cipóvá formázzuk...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Kókuszkocka
Kókuszkocka

A tepsit kibéleljük sütőpapírral, a sütőt előmelegítjük 180 C°-ra. A liszttel összekeverjük a sütőport és a szódabikarbónát. A Ramát, a kristálycukrot és a vaníliás cukrot habo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar Fekete rózsaszelet
Fekete rózsaszelet

Először a roládokat – tekercseket készítjük el. A hozzávalók előkészítése után a tojásokat a cukorral habosra verjük és hozzáadjuk a lisztet. A tésztát sütőpapírral kibélelt tepsi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk