Hozzávalók a tésztához:
(kb. 35x25 cm-es tepsihez)
- 35 dkg liszt
- 1 tojás
- 5 dkg kristálycukor
- 20 dkg margarin vagy 15 dkg zsír (nálam most 10 dkg margarin + 2 púpos evőkanál zsír)
- 1 dl langyos tej
- 1 dkg élesztő
- csipet sütőpor
- csipet só
A töltelékhez:
- 12 dkg darált dió
- 8-12 dkg porcukor (ízlés szerint)
- 20 dkg házi sárgabaracklekvár
A tetejére:
- 10 dkg Boci tej- vagy étcsokoládé
- 1-2 teáskanál olaj
De a tetejét bevonhatjuk 10 dkg kristálycukorból, 3 dkg kakaóból és 3 dkg vajból készített csokoládémázzal is.
1. Az élesztőt langyos tejben egy csipet cukorral felfuttatom.
A lisztet a zsiradékkal elmorzsolom, hozzáöntöm a megkelt élesztőt a tejjel, a cukrot, a tojást, sót, a csipetnyi sütőport, és jól összedolgozom.
2. A tésztát 3 egyenlő részre osztom. Mindegyik lapot kinyújtom tepsi nagyságúra (ne érjen a tészta egészen a tepsi széléig, mert kelésnél és sütésnél egy nagyon picit még terjeszkedik).
Az alsó lapot feltekerem a nyújtófára, majd belehelyezem a tepsibe, megkenem a lekvár felével, és meghintem a porcukros darált dió keverékének felével. Ráhelyezem a másik kinyújtott tésztalapot, megkenem a maradék lekvárral, majd a maradék porcukros darált dióval.
Ráteszem a harmadik lapot úgy, hogy a széleket is betakarom vele.
A tésztát így kelesztem átlagos hőmérsékletnél 1 órán keresztül. Majd a tetejét itt-ott megszurkálom villával.
3. Előmelegített 160 fokos légkeveréses sütőben kb. 15 percig sütöm (lehet hagyományos sütőben is, de a sütési idő sütőfüggő - lényeg, hogy a teteje szép világos aranybarnára süljön).
4. A csokoládét gőz fölött megolvasztom, összekeverem 1-2 teáskanál olajjal és a kihűlt sütemény tetejére simítom.
Ha megdermedt a csoki, akkor hosszúkás szeletekre vágom.
A tésztához valókat összegyúrjuk,8 cipóra osztjuk. A tésztába csak három negyed margarint teszünk és a negyedével kenjük a cipókat. Ezeket kinyújtjuk külön-külön megkenjük olvas...
Elkészítési idő: 2 óraA sajttorta alapját 13 percig süsd a 150 fokos sütőben. Ha kész, egyrészt a sütőt tekerd fel 250 fokra, másrészt az alapot tedd hideg helyre hűlni. Ilyenkor még folyós, ne piszkál...
Elkészítési idő: 2 óraLangyosíts tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, majd keverd hozzá az élesztőt. Hagyd felfutni 10-15 perc alatt. Ha szépen megemelkedik, tedd az átszitált liszthez, keverd hozzá a...
Elkészítési idő: 2-2 és fél