tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
1,5 tk kakaó
krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
1 dl tej
1 dl tejszín
175 g vaj felkockázva
kb. 8 dkg porcukor
1 tk vanília kivonat
tetejére:
50 g szeletelt mandula ( pirítva)
Aztán nem oly rég Strawberry blogszülinapja alkalmából megörvendeztetett minket egy tökéletes recepttel. :) Megláttam, megszerettem. Nagyon ajánlom. A sütési technikán változtattam, magam módján leegyszerűsítettem, valamint a cukor mennyiségét is visszavettem a krémből.
Hozzávalók:
tésztához:
4 tojás fehérje
120 g nádcukor (muscovado)*
250 g héjas mandula ledarálva
50 g egész héjas mandula félig ledarálva
krém:
4 tojás sárgája
30 g keményítő
2 dl tej
200 g vaj felkockázva
kb. 10 dkg porcukor
(ízlés szerint, én 8 dkg-t használtam)
1 tk vanília kivonat
tetejére:
50 g szeletelt mandula
A 250 g mandulát a nádcukorral együtt ledaráljuk. Az 50 g mandulát szintént ledaráljuk annyira, hogy darabos maradjon. Hozzáadjuk a cukros-mandulás keverékhez és elkeverjük.
A tojások fehérjét habbá verjük és egy fakanál segítségével belekverjük a mandulás keveréket.
Tésztalapok sütése: 170 fokos sütőben, kb 15-20 perc
Krém:
A tojások sárgáját kikeverjük a keményítővel, porcukorral, tejjel, tejszínnel végül hozzáadjuk a vanília kivonatot és gőz foölött felfőzzük. (pudingszerűnek kell lennie) Folyamatosan kavargassuk, hogy ne égjen le. Vegyük le a tűzről. Amikor még meleg adjuk hozzá a kockára darabolt vajat és jól keverjük el. Hűtsük ki teljesen a krémet. kenjük a tortára.
Kb. 50 g szeletelt mandulát egy serpenyőben pár perc alatt pirítsunk meg és ha kihűlt szórjuk meg vele a torta tetejét és oldalát.
A darált kekszet, mandulát (mogyoró van az eredeti receptben), összekevertem a kakaóporral, cukorral, zabtejszínnel és az olvasztott vajjal. A tésztát belenyomkodtam egy sziliko...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojások fehérjét a sóval felverjük, a cukorral kemény habbá verjük. Egyenként adjuk hozzá a sárgáit, majd a vizet adagoljuk a masszához, végül a sütőporral kevert, szitált liszte...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: KönnyűA vajat habosra keverem a cukorral, van. cukorral. Majd egyenként hozzáadom az egész tojásokat, mindegyikkel jól kikeverem a tésztát. Utána hozzáadom a mákot, lisztet és sütőport....
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: Könnyű