Tortalaphoz:
150 g magas kakaótartalmú (60% vagy felett) étcsokoládé
150 g vaj
100 ml tej
3 nagyobb házi tojás
160 g finomliszt - rizsliszt
30 g Nature Cookta törökmogyoróliszt (finomlisztre vagy darált törökmogyoróra cserélhető - karakteresebb ízű étcsoki elnyomja az ízét) - rizsliszt
30 g étkezési keményítő
140 g porcukor
50 g sötét nádcukor
100 g világos nádcukor
1/2 teáskanál sütőpor
csipet só
Túrókrémhez:
500 g tehéntúró
1 nagyobb citrom héja és a fele leve
120 g (nád)cukor (v. ízlés szerint)
2 nagy evőkanál sűrű natúr joghurt (kb. 60 g)
8-9 g zselatin
40 ml víz
250 ml tejszín
Ganache-hoz:
150 ml tejszín
2 evőkanál (nád)cukor (vagy ízlés szerint)
100 g magas kakaótartalmú étcsokoládé (én 81%-ost használtam, de ez opcionális).
A tortalaphoz egy 22 cm-es, kapcsos forma aljára sütőpapírt szorítottam és ezután a formát kivajaztam (a papírozott alját is). A sütőt előmelegítettem 150 °C-ra.
A csokoládét a vajjal és a tejjel, lassú tűzön, kevergetve megolvasztottam - csak olvadásig kell melegíteni, nem forralni. Közben a száraz hozzávalókat kimértem és összekevertem, a tojásokat felütöttem és villával kissé felvertem. Amikor a csoki megolvadt, a lisztbe csorgattam, hozzáadtam a tojásokat is és homogénre kevertem. A vajazott formába simítottam a lágy masszát és a sütőbe toltam. Kb. 70-75 perc alatt készre sütöttem (tűpróba). Addig hagytam a formában hűlni, míg a tortalap körben elvált a formától, ezután rácsra borítottam, a papírt lehúztam az aljáról és így hagytam teljesen kihűlni.
A krémhez a túrót villával alaposan áttörtem, belereszeltem a citrom héját, belefacsartam a citromlevet, hozzáadtam a cukrot és egy kis pihentetés után annyi natúr joghurtot, amivel masszív krém (ne legyen lágy!) állaga lett. A zselatint a vízben megduzzasztottam, ezután olvadásig melegítettem. Felét a túrókrémhez kevertem, a másik felét a tejszínhez, miközben azt habbá vertem. A tejszínhabot a túróba forgattam.
A kihűlt tortalapot két lapra vágtam, tortatányéron rétegeztem; a tortalapok közé a krémet úgy kentem, hogy körben a lap széléig bő ujjnyi távolság maradjon, ugyanis a következő réteg ráhelyezésekor a súly lenyomja a túrókrémet és az kissé terül - legalábbis, amíg meg nem dermed (állítható tortakeretet is lehet hozzá használni, ha valaki bizonytalan, vagy két részletben is lehet dermeszteni a szinteket, bár ez utóbbi macerásabb).
Dermesztés után szimpla csokikrémet (ganache - tejszín a cukorral forrásig melegít, belekever az apróra tördelt csokit, kevergetve kihűt, tortára borít) csorgattam a torta tetejére.
Nagyon finom, "túrórudi" torta, én gm-esítettem, sima liszttel szól az eredeti recept.
Én 24 cm-es keretet használtam, azzal is ok a recept.
Cake: Preheat the oven to 350 degrees F. Prepare two 8-inch x 2-inch round cake pans with cooking spray, and line with parchment paper, and spray the parchment with cooking spray...
Elkészítési idő: 2 óra Nehézség: KözepesA tojasokat a cukorral verd fel addig, míg haromszorosara no, habos es vilagos. Szitald at a lisztet, kakaot es a sutoport es keverd ossze a daralt mogyoroval. Aprnkent, 3 reszl...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesVálasszuk szét a tojásokat, és a fehérjéből verjünk kemény habot. A joghurtot, cukrot, lisztet, és sütőport keverjük össze, majd adjuk hozzá a tojássárgáját,a kakaót és a mézet. A...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA sütőt 180 fokra előmelegítjük. A tésztához a vajat a cukrokkal habosra keverjük, hozzáadjuk a kakaót, hozzászitáljuk a sütőporral elkevert lisztet, a sót, a tejjel fokozatosan...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű