5 db bodzavirág (nagy)
4 kg cukor
6 l víz
5 db citrom
20 g borkősav (vagy citromsav)
1 kk nátrium-benzoát
Tegyünk fel forrni 5 l vizet, amelybe keverjünk el 3,5 kg cukrot.
A maradék fél kg cukrot karamellizáljuk egy edényben, majd ha kész, öntsünk rá 1 l vizet. (A cukor megkeményedik, de tovább melegítve feloldódik a vízben.)
A cukros leveket öntsük össze, és forraljuk fel együtt.
Miután kihűlt a szirup, tegyük bele a bodzavirágokat (nem szabad megmosni, mert az értékes virágpor kárba vész, és nem lesz kellemes bodza íze), a felkarikázott citromszeleteket, a citromsavat és a tartósítószert.
4-5 napig hagyjuk összeérni az ízeket, ezalatt rendszeresen kevergessük.
Szűrés után üvegbe töltjük, és több hónapig is eláll.
Az összes ízesítőt fél liter vízzel felforraljuk, és kis lángon fedőt rátéve főzzük 20 percig. Majd átszűrjük egy vászondarabon, visszatesszük a lábosba és hozzáadjuk a cukrokat is...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lereszelt gyömbért locsoljuk meg a citrom levével, majd mehet hozzá a vékonyan lehántott héja is. Mindezt beletenni egy 2 literes műanyag palackba, majd hozzá kell adni a lapos e...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűvizet felforraljuk, hozzáadjuk először a cukrot, majd a citromsavat, és mérsékelt tűzön, gyakori kevergetés mellett addig forraljuk, amíg a cukor teljesen feloldódik. (Ha esetleg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSzirupot főzünk a cukorból és vodka felhasználása esetén 1 dl, alkohol esetén 6 dl vízből. Hozzáadjuk a meggybefőttet a levével, és a fűszerekkel együtt felfőzzük. (A citrom héját...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű