30 dkg gomba
30 dkg csirkemell
só, bors, sült csirke fűszersó
1 közepes vöröshagyma
3 gerezd fokhagyma
25 dkg rizottó rizs
1 dl fehérbor
1 l csirke vagy sonka alaplé
5 + 5 dkg vaj
10 dkg reszelt parmezán sajt
Megpucoljuk a gombát, és csíkokra vágjuk. Fontos, hogy ne mossuk meg, mert akkor magába szívja a vizet, és úgy főni fog a saját levében, nem pirulni.
Megmossuk, megszárítjuk a csirkemellet, kockákra vágjuk. A kockákat sózzuk, borsozzuk, és megszórjuk csirkesült fűszerrel.
5 dkg vajat megolvasztunk egy nagyobb serpenyőben. Adunk hozzá egy kevés olívaolajat is. Ha elolvadt a vaj, rádobjuk a gombát és csirkét, és pirulásig sütjük.
Ha megpirult, kivesszük az olajból egy tálkába, és félretesszük.
A felaprított vöröshagymát és a fokhagymát megpirítjuk ugyanabban a serpenyőben, a csirke olajában. Ha nem elég a megmaradt olaj, adunk hozzá még egy kis darab vajat.
A rizst hozzáadjuk az üvegesre pirított hagymához, és azt is megpirítjuk közepes lángon (1-2 perc).
Hozzáadjuk az 1 dl bort, és addig kavargatjuk, amíg a rizs fel nem szívta a bort. Utána merőkanalanként adunk a felmelegített csirke vagy sonka alapléből a rizshez, folyamatos kevergetés mellett megvárva, míg a rizs magába szívja az alaplevet, és csak utána pótolva. Ha már a rizs majdnem megpuhult, hozzáadjuk a csirkét és a gombát. Sózzuk, borsozzuk a rizottót.
Mikor a rizs teljesen megpuhult, hozzáadunk 5 dkg vajat, hogy jó krémes legyen, és a lereszelt parmezán sajt felét is. Megvárjuk, míg a sajt és a vaj elolvad, és tálalható is.
A maradék parmezán sajtot a tetejére szórjuk fogyasztás előtt.
A húst csíkokra vágom. A szalonnát ujjnyi vastag csíkokra vágom és egy serpenyőben felteszem sülni. A vöröshagymát megpucolom, apró kockákra vágom. A kicsit megpirult, és zsírt...
Elkészítési idő: 25 perc Nehézség: KönnyűA kacsát megtisztítjuk, alaposan megmossuk. Kívül-belül megsózzuk. A belsejét fűszerezzük majoránnával és borssal.+behelyezzük az almát A hagymákat megtisztítjuk, a vöröshagymát...
Elkészítési idő: 1ora Nehézség: KözepesA csirkemellet felkockázzuk majd késes aprítóba rakom ledaráljuk. Nagyobb tálba rakom majd a vörös hagymát fokhagymát hozzá reszelem. A zsemlét vízbe áztatjuk és jól kinyomkodva az...
Elkészítési idő: Nehézség: NehézA csirkecombokat félbevágjuk, és besózzuk. A rozmaringot leszárazzuk, kissé összeaprítjuk. Magas falú serpenyőben olajat forrósítunk, és beletesszük a combokat. Hirtelen megpirítju...
Elkészítési idő: 45 perc Nehézség: Könnyű