Igazából nehezen vettem rá magam elsőre, hogy megpróbálkozzak vele, nekem kicsit nehézkesnek tűnt a nyújtása, így mindig boltit vettem, amíg egyszer rá nem vettem magam, hogy kipróbáljam, azóta viszont inkább elkészítem, sokkal finomabb és nem is olyan nehéz nyújtani, mint gondoltam. Töltelékben nálunk kizárólag a meggyes és almás fogy el, így csak ezeket írom le, ahogyan én készítem. De bárhogyan és bármivel lehet tölteni, ki mivel szeretné. A receptben felezem a lisztet, de nagyon sokszor én csak simán a rétesliszttel készítem el, nem minden esetben felezem a két lisztet, attól is függ, mennyi réteslisztem van itthon. Viszont nem készítettem még csak simán a finomlisztből.
25 dkg rétesliszt, 25 dkg finomliszt, 2 evőkanál olvasztott zsír (állítólag a kacsa a legjobb, én sima disznózsírt szoktam, mert az van itthon), 1 db tojás, 2 csipet só, 1 teáskanál ecet (10%-os), 250 ml langyos víz,
Töltelék almás:
6 db nagyobb darab alma, 4 evőkanál cukor, 1 teáskanál fahéj, kb. 2 marék zsemlemorzsa
Töltelék meggyes:
1 kg kimagozott meggy, 2 evőkanál olaj, 10 dkg búzadara, 4 evőkanál cukor (ízlés szerint mehet több is), 1 teáskanál fahéj,
Tetejére:
Pici olaj
Elkészítés:
A lisztet tálba tesszük, hozzáadjuk a tojást, a zsírt,
és jól elmorzsoljuk a liszttel.
A vízben elkeverjük a sót és ecetet, majd apránként adagolva a liszthez adagoljuk,
jól összegyúrjuk,
kidolgozzuk egészen addig, míg hólyagos, szép fényes, ruganyos tésztát kapunk, és már nem ragad a kezünkhöz sem. (10-15 perc)
Kétfelé osszuk.
Egy sütőpapírt megkenünk olajjal.
A tésztát is beolajozzuk
és ráhajtjuk a sütőpapírt,
ebben csomagolva legalább 30 percig pihentetjük a tésztát.
Amíg pihen, elkészítjük a tölteléket.
Az almáshoz: Az almákat megmossuk nagylukú reszelőn lereszeljük, levét kissé kinyomkodjuk, (nem kell teljesen, mert akkor száraz lesz) hozzáadjuk a cukrot, fahéjat és összekeverjük.
A meggyeshez: A meggyet megmossuk, kimagozzuk, majd a levét kissé kinyomkodjuk (nem nagyon csak picit). Egy edénybe olajon megpirítjuk a búzadarát,
hozzáöntjük a kinyomott meggylevet és megforraljuk,
hozzáadjuk a meggyet, cukrot, fahéjat és picit kevergetjük még,
majd levesszük a tűzről, hagyjuk kihűlni. Addig a búzadara is megpuhul.
Pihentetés után a tészta akkor jó, ha az ujjunkat belenyomva a tészta puha és benne marad az ujjunk nyoma.
Az asztalra egy vászonlepedőt vagy terítőt teszünk, megszórjuk, kevés liszttel rátesszük a tésztát és elkezdjük nyújtani, húzni.
Alá nyúlva a kézfejünkkel húzzuk óvatosan,
assan egészen addig, míg szép vékony nem lesz, a tésztán átlátszik a terítő.
A vastag széleit egy késsel levágjuk.
A töltelélek a szélétől kb. 10 cm-re tegyük egy sorba,
majd a maradékot eloszlatva tegyük a tésztára,
A szélét ráhajtjuk a töltelékre,
majd a terítő segítségével göngyöljük fel.
Sütőpapírral bélelt tepsire tesszük.
Tetejét megkenjük olajjal,
majd 200 fokra előmelegített sütőben 20-25 perc alatt szép pirosra sütjük.
A teteje is olyan van, aki egész tojással, van, aki csak sárgájával és van, aki olajjal keni meg. Én utóbbit szoktam, így mondták anno és nekünk így bejön.
Keverd a liszthez a sütőport és a sót. Válaszd szét a tojásokat, majd a sárgáját, a vaníliás cukrot, a porcukrot és a tejet keverd a liszthez. Öntsd hozzá az olvasztott vajat, és r...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA bacont olajon megpirítjuk. A tésztát készre főzzük. A borsos tojást, sajtot, bacon-t gyorsan összekeveren a kész tésztával, a tűzön.
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk, a fehérjét habbá verjük. A sárgáját kikeverjük a cukorral, hozzáadjuk a vaníliát, a lisztet, a tejet, és sima tésztává dolgozzuk. Végül belekeverjük a...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHámozzuk meg az almát, vágjuk cikkekre. Olvasszuk fel a vajat egy serpenyőben, tegyük bele az almát, hintsük meg cukorral, és pároljuk 5-10 percig. Készítsünk a többi hozzávaló...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű