Hozzávalók
2,5 kg káposzta
2 kg uborka
2 kg paprika minél vegyesebb színű a paprika,annál gusztusosabb a savanyúnk
1 kg vöröshagyma
3 szál sárgarépa
1 fej karfiol kis fej
10 dkg só
40 dkg cukor
6 dl ecet 10 %-os
1 evőkanál szalicil
1 kiskanál borkénpor
Elkészítés
A hozzávalókat megmossuk és felszeleteljük, vagy ha van zöldséggyalunk akkor azzal legyaluljuk.
Mikor minddel kész vagyunk, akkor még "szárazon" egy nagy tálban összekeverjük.
Erre rárakunk 10 dkg sót, 40 dkg cukrot, 6 dl 10 %-os ecetet, 1 ek szalicilt, 1 kk borkénport, majd jól átkeverjük, kézzel. Másnapra bőséges levet enged és kész, akár lehet is enni.
Tipp: Kis adagokban akár üvegbe is rakhatjuk, vagy műanyag, fedeles, zárható, csalamádés vödörbe is tehetjük.
Összekeverjük a felaprított hozzávalókat, majd rétegezve megszórjuk a fűszerekkel. 24 óra alatt többször átforgatjuk, utána üvegekbe töltve tároljuk. Nem romlik meg akkor sem, ha f...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA padlizsánoknak a sózáshoz kicsiknek, egyforma méretűeknek, egészségeseknek, húsosaknak, éretteknek és sötétlila színűeknek kell lenniük. A padlizsánokat megmossuk, lecsepegtetjük...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA savanyúság levéhez valókat az ecet kivételével feltesszük a tűzre, közben a zöldségeket megpucoljuk, és a kívánt méretű és formájú szeletekre vágjuk,díszítjük,faragjuk, majd bele...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesAz üvegeket jól mosd és öblítsd el, majd várd meg, míg lecsepegnek és megszáradnak. A fokhagymát szedd gerezdekre, és pucold meg. Régi praktika, hogy könnyebben megszabadulhatsz a...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű