menu

Családireceptkönyv.hu

Nagyon citromos mákos-mandulás torta


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Tészta:
• 115 g sótlan vaj
• 115 g porcukor
• 4 nagy tojás
• 180 g őrölt mandula
• 30 g mák
• 2 citrom héja és leve
• 125 g liszt, átszitált

Citrom-szirup:
• 100 g porcukor
• 90 g citromlé

Citrom-máz:
• 225 g porcukor
• 1 citrom héja és leve

Elkészítés:


Melegítsük elő a sütőt 180 ºC-ra. Vajazzunk ki egy 20 cm-es tortaformát. Habverő segítségével keverjük össze a vajat a porcukorral, amíg könnyű és krémes nem lesz. Adjuk a keverékhez a tojásokat egyenként, dolgozzuk össze jól az így kapott masszát. Tegyük bele az őrölt mandulát, mákot, a citrom héját és levét, és az átszitált lisztet. Öntsük a tészta masszát a tortaformába és süssük az előmelegített sütőben 40 percig, vagy amíg enyhén aranysárga nem lesz a tészta. A megsütött tésztát hagyjuk a kihűlni egy rácson.
Készítsük el a citrom szirupot: melegítsük fel a cukrot és a citromlevet egy serpenyőben, amíg a cukor fel nem oldódik. Az így elkészült szirupot kanál segítségével vigyük fel a tortára.
Máz elkészítése: a porcukrot rakjuk egy tálba és adjuk hozzá a citrom héját és levét és keverjük jól össze. Az így elkészült citromos mázat öntsük a torta tetejének a közepére és hagyjuk, hogy szabálytalanul lefolyjon a torta oldalán.

Tökéletes teákhoz, kávékhoz, ill. fagylaltok mellé tálalva.

Mivel nekem 26 centis csatos tortaformám van, ezen kívül néhány hozzávaló mennyisége kicsit „hibádzott”, így kénytelen voltam bevállalni egy kis módosítást az arányokon. Bár nem tudom, az eredeti torta milyen lehet, így nagyon-nagyon finom lett:

Nagyon citromos mákos-mandulás torta

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Torták,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Torta görög  joghurtból
Torta görög joghurtból

A lisztet és a porcukrot beleszitálom egy tálba, majd hozzáadom a görög joghurtot. Alaposan összekeverem. Több részletben óvatos mozdulatokkal hozzádolgozom a habbá vert tojásfehé...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Bory mama
Grízes-meggyes Éva tortája
Grízes-meggyes Éva tortája

A cukrot, a tojássárgáját kikeverjük fehéredésig, a fehérjét habbá amibe a grízzel elkevert megy szemeket rakjuk, majd a darált mogyorót végül a tojássárgáját. Kivajazott liszteze...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
 karácsonyi dió tortához
karácsonyi dió tortához

5 tojás sárgáját, 25 dkg kristály cukorral 10 kanál vízzel, habosra keverünk, adunk hozzá 10 dkg darált diót, 25 dkg lisztet, fél deci rumot, 1 sütőport, és az 5 tojás habját. 180...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Tejszínes eper torta 2.
Tejszínes eper torta 2.

Egy körtepsi alját vajjal kikenjük, és liszttel megszórjuk, vagy sütőpapírt teszünk az aljára. A tojások fehérjét hideg vízzel kemény habbá verjük, a cukrot kanalanként hozzáadjuk...

Elkészítési idő: 30 perc+ 2 óra
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk