40 dkg liszt
1 élesztő
só, kicsi cukor
2 evőkanál olaj
annyi langyos víz, amennyit felvesz
1/2 tojás lekenni a kenyér tetejét
Mindent összegyúrunk. Az élesztőt nem kell felfuttatni csak morzsoljuk bele a lisztbe. Lágy tésztát kapunk, kicsit ragad.
10 percre, letakarva meleg helyre tesszük, kicsit hadd dolgozzon az élesztő.
Átgyúrjuk a tésztát, (lisztes kézzel) kerek cipócskát formázunk belőle.
Kivajazott, kilisztezett tepsire tesszük, bevágjuk a tetejét 3-4 helyen és lekenjük a felvert tojással.
10 percig ismét pihen a tészta.
Sütőben 15-20 perc alatt kész, sütőtől függően.
1 A tésztához a tejet és a vajat egy kisebb fazékban kevergetve addig langyosítjuk, amíg a vaj felolvad. Ekkor levesszük a tűzről, hozzáöntjük a vizet, és egy kis tálkában összeke...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet egy tálba szitálom, majd elkeverem az élesztővel és a sóval. Az egészet vízzel egy sima tésztává dolgozom. Egy kendővel fedem le és meleg helyen 20-30 percig kelesztem. O...
Elkészítési idő: 1 ó Nehézség: KönnyűA tésztához az élesztőt és a cukrot elkeverjük a langyos tejben. Tálba szitáljuk a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a vizet és az élesztős tejet. Könnyű, lágy tésztát dagasztu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütőgép (vagy dagasztógép) üstjébe mérjük az összes hozzávalót. Közepesen kemény tésztát dagasztunk. Amikor kész a dagasztás a tésztát kelesztőtálba tesszük és 30 percig ke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű