8 db kifli (száraz)
1 l tej
3 db tojássárgája
4 ek cukor (a tejbe)
1 kávéskanál vanília aroma
6 dkg mák (darált)
6 ek porcukor
1 teáskanál citromhéj
fahéj ízlés szerint (őrölt)
3 db tojásfehérje
3 ek porcukor (a habhoz)
1 ek sárgabaracklekvár a habba
bármilyen lekvár
A tojássárgájákkal elkeverünk 2 ek cukrot és 6 ek tejet.
A többi tejet felforraljuk a másik 2 ek cukorral. Mielőtt teljesen felforrna, gyorsan hozzákeverjük a cukros, tojásos tejet. Állandóan kevergetve tovább főzzük.
Amikor felforr, gyorsan lehúzzuk a tűzről, nehogy összekapja a tojást. Belekeverjük a vanília aromát és langyosra hűtjük.
Egy jénait kivajazunk.
A kifliket karikákra vágjuk, és gyorsan megforgatjuk őket a langyos tejben. Ne ázzanak el nagyon, csak néhány pillanatra hagyjuk benne a tejben, utána szűrőlapáttal szedjük át őket a jénaiba. Egyszerre csak kevés kiflit rakjunk a tejbe!
Az első réteg kiflit szórjuk meg a porcukros, mákos keverékkel, amibe belekeverhetünk egy kevés fahéjat és citromhéjat is.
Újabb réteg kifli következik, amit szintén megszórunk mákos keverékkel. Valamelyik réteget jól megkenjük a lekvárral.
A tojásfehérjéket megszórjuk egy pici sóval, habverővel kemény habot verünk belőle, egyesével beletesszük a 3 ek porcukrot, miközben tovább forog a habverő, végül a baracklekvárt is a habba keverjük.
9. Ezt a habot óvatosan a mákos guba tetejére kenjük, kanállal hullámokat alakítunk ki a hab tetején.
10. Előmelegített sütőben 160 fokon szép világosbarnára sütjük a hab tetejét, addigra átsül az egész mákos guba.
sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés
A tojásokat verd fel sóval és borssal. A kenyerek egyik felét mustárral, a másikat majonézzel kend meg, és az egyikre sonkát, a másik felére mindnek sajtot rakj. Fordítsd egymásba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűHálósra vágom a krumplit és megsütőm 2 villával kihúzva
Elkészítési idő: 20 perc Nehézség: KönnyűA 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon. Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen m...
Elkészítési idő: 3 óra Nehézség: Nehéz