Családireceptkönyv.hu

Mákos guba


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 db kifli (száraz)
1 l tej
3 db tojássárgája
4 ek cukor (a tejbe)
1 kávéskanál vanília aroma
6 dkg mák (darált)
6 ek porcukor
1 teáskanál citromhéj
fahéj ízlés szerint (őrölt)
3 db tojásfehérje
3 ek porcukor (a habhoz)
1 ek sárgabaracklekvár a habba
bármilyen lekvár

Elkészítés:


A tojássárgájákkal elkeverünk 2 ek cukrot és 6 ek tejet.
A többi tejet felforraljuk a másik 2 ek cukorral. Mielőtt teljesen felforrna, gyorsan hozzákeverjük a cukros, tojásos tejet. Állandóan kevergetve tovább főzzük.
Amikor felforr, gyorsan lehúzzuk a tűzről, nehogy összekapja a tojást. Belekeverjük a vanília aromát és langyosra hűtjük.
Egy jénait kivajazunk.
A kifliket karikákra vágjuk, és gyorsan megforgatjuk őket a langyos tejben. Ne ázzanak el nagyon, csak néhány pillanatra hagyjuk benne a tejben, utána szűrőlapáttal szedjük át őket a jénaiba. Egyszerre csak kevés kiflit rakjunk a tejbe!
Az első réteg kiflit szórjuk meg a porcukros, mákos keverékkel, amibe belekeverhetünk egy kevés fahéjat és citromhéjat is.
Újabb réteg kifli következik, amit szintén megszórunk mákos keverékkel. Valamelyik réteget jól megkenjük a lekvárral.
A tojásfehérjéket megszórjuk egy pici sóval, habverővel kemény habot verünk belőle, egyesével beletesszük a 3 ek porcukrot, miközben tovább forog a habverő, végül a baracklekvárt is a habba keverjük.
9. Ezt a habot óvatosan a mákos guba tetejére kenjük, kanállal hullámokat alakítunk ki a hab tetején.
10. Előmelegített sütőben 160 fokon szép világosbarnára sütjük a hab tetejét, addigra átsül az egész mákos guba.

Trükkök, tippek, praktikák:


sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Energiaáramlás, Hastérkép
Energiaáramlás, Hastérkép

Születéskor a csecsemőmirigy majdnem akkora, mint a szív és a tüdők. Az idő múlásával pedig sorvadni kezd, egy középkorú ember tímusza a fentebb említett kis zsírcsomóvá redukálódi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Közepes
share
Avatar
Írta: Katka
GYORSAN KÉSZ AZ ALAPLÉ
GYORSAN KÉSZ AZ ALAPLÉ

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Burgonyás rántotta
Burgonyás rántotta

A megpucolt burgonyát kockákra vágjuk és sós vízben megfőzzük. Leszűrjük, majd egy serpenyőben a forró, petrezselymes vajban megforgatjuk. Megszórjuk pirospaprikával és ráöntjük a...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk