Családireceptkönyv.hu

Karácsony 🎄

Mákos guba


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


8 db kifli (száraz)
1 l tej
3 db tojássárgája
4 ek cukor (a tejbe)
1 kávéskanál vanília aroma
6 dkg mák (darált)
6 ek porcukor
1 teáskanál citromhéj
fahéj ízlés szerint (őrölt)
3 db tojásfehérje
3 ek porcukor (a habhoz)
1 ek sárgabaracklekvár a habba
bármilyen lekvár

Elkészítés:


A tojássárgájákkal elkeverünk 2 ek cukrot és 6 ek tejet.
A többi tejet felforraljuk a másik 2 ek cukorral. Mielőtt teljesen felforrna, gyorsan hozzákeverjük a cukros, tojásos tejet. Állandóan kevergetve tovább főzzük.
Amikor felforr, gyorsan lehúzzuk a tűzről, nehogy összekapja a tojást. Belekeverjük a vanília aromát és langyosra hűtjük.
Egy jénait kivajazunk.
A kifliket karikákra vágjuk, és gyorsan megforgatjuk őket a langyos tejben. Ne ázzanak el nagyon, csak néhány pillanatra hagyjuk benne a tejben, utána szűrőlapáttal szedjük át őket a jénaiba. Egyszerre csak kevés kiflit rakjunk a tejbe!
Az első réteg kiflit szórjuk meg a porcukros, mákos keverékkel, amibe belekeverhetünk egy kevés fahéjat és citromhéjat is.
Újabb réteg kifli következik, amit szintén megszórunk mákos keverékkel. Valamelyik réteget jól megkenjük a lekvárral.
A tojásfehérjéket megszórjuk egy pici sóval, habverővel kemény habot verünk belőle, egyesével beletesszük a 3 ek porcukrot, miközben tovább forog a habverő, végül a baracklekvárt is a habba keverjük.
9. Ezt a habot óvatosan a mákos guba tetejére kenjük, kanállal hullámokat alakítunk ki a hab tetején.
10. Előmelegített sütőben 160 fokon szép világosbarnára sütjük a hab tetejét, addigra átsül az egész mákos guba.

Trükkök, tippek, praktikák:


sütési hőfok: 160°C
sütési mód: alul-felül sütés

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Egyéb ételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Erika
Házi felvágott diós burokban
Házi felvágott diós burokban

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Bundás kenyér kicsit másképp
Bundás kenyér kicsit másképp

A tojásokat verd fel sóval és borssal. A kenyerek egyik felét mustárral, a másikat majonézzel kend meg, és az egyikre sonkát, a másik felére mindnek sajtot rakj. Fordítsd egymásba...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Az óriás krumpli ami ropogós
Avatar Hargitai Judit Kedvelnék Avatar Szoleczki Zoltán Kedvelnék Avatar ZSUZSANNA Kedvelnék Avatar Ivett Kedvelnék
Az óriás krumpli ami ropogós

Hálósra vágom a krumplit és megsütőm 2 villával kihúzva

Elkészítési idő: 20 perc
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szánter házi kenyere
Szánter házi kenyere

A 12 órás kovász készítése, sütés előtti napon. Egy tálban fakanállal, mint a galuskatésztát, 3-4 perc alatt simára kell keverni. Beborítani, letakarni, hogy ne cserepesedjen m...

Elkészítési idő: 3 óra
Nehézség: Nehéz
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk