menu

Családireceptkönyv.hu

Francia rakott burgonya


Írta:

Elk. idő: 70 perc
Adag: 4
Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


850 g burgonya (megtisztított, hámozott)
2 evőkanál étolaj
125 g szalonna, bacon (nyers)
3 gerezd fokhagyma
2 közepes fej vöröshagyma
2 evőkanál búzaliszt (BL55)
250 ml főzőtejszín (15-20%-os) -
500 ml 1,5%-os tej
2 késhegynyi szerecsendió (őrölt)
50 g trappista sajt (reszelt)
2 csapott evőkanál só
2 csipet fehérbors (őrölt)

A tál kikenéshez
1 evőkanál vaj
3 evőkanál zsemlemorzsa

Elkészítés:


A burgonyát meghámozzuk, egészben, sós vízben megfőzzük. Nem kell teljesen puhára, mert még sülni fog a sütőben
Ha a burgonya kihűlt, vékony karikára szeleteljük.
A bacon szalonnát kis kockára vágjuk és az olajon kissé megpirítjuk.
A vöröshagymát apró kockára vágjuk, a fokhagymát lereszeljük, majd mindkettőt a szalonnához adjuk. Sózzuk, borsozzuk, de vigyázzunk, mert a szalonna is elég sós.
Amikor a hagyma már üvegesre pirult, hozzáadjuk a lisztet, kicsit összepirítjuk.
A tejszínt és a tejet összekeverjük, majd hozzáadjuk a szerecsendiót.
A keveréket beleöntjük a szalonnás hagymába, felforraljuk, majd közepes lángon addig főzzük, amíg mártás állagúra nem sűrűsödik. Ha szükséges, még sózzuk.
Egy tűzálló tálat kivajazunk, majd megszórjuk zsemlemorzsával.
A tálba helyezünk egy réteg főtt burgonyát.
Meglocsoljuk a mártással, majd így járunk el, amíg tartanak a hozzávalók.
Megszórjuk reszelt sajttal, majd 200 C fokos sütőben kb. 25 perc alatt arany barnára sütjük.

Francia rakott burgonya

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Egytálételek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Hajni
Kolbászos hagymás bab
Kolbászos hagymás bab

A szalonnát vékony, apró csíkokra vágjuk bőröstől, nehogy nagyon szétfőjön. A vöröshagymát vékony cikkekre felszeleteljük. A szalonna zsírját az olajon kisütjük lassan, hogy a szal...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Mamika
Gőzgombóc káposztásan
Gőzgombóc káposztásan

Közben elkészítettem a tésztát. 1 dl langyos cukros tejbe belemorzsoltam 5 gr élesztőt. A felfuttatott élesztőhöz hozzáadtam a 10 dkg lisztet, alig fél db tojást, 1 dkg zsírt, pi...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Írta: Tünde
Hortobágyi húsos palacsinta
Hortobágyi húsos palacsinta

1. A húst – miután inas, hártyás részeit lefejtettük – 2 centis kockákra, a megtisztított hagymát finomra vágjuk. Egy lábasban az olajon a hagymát megfonnyasztjuk, a húst hozzáadju...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Üvegtálas réteges mexikói recept
Üvegtálas réteges mexikói recept

A rizst bő vízben egy kanál delikáttal megfőzöm. Közben egy másik lángon egy kanál vajon párolom a zöldségkeveréket. Egy harmadikon pedig két kanál olajon párolt hagymán elkészítem...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk