200 g tönköly fehér liszt
155 g zabliszt
20 g lenmagliszt
½ mk himalája só
80 g porított nádcukor
20 g friss élesztő
80 g olvasztott vaj
170 ml tej
1 tojás sárgája + fehérje
Egy keverőtálban összekeverjük a liszteket a sóval, és a cukorral (egy teáskanál kivételével).
A tejet felmelegítjük a vajjal együtt, majd hozzáadunk egy teáskanál porcukrot, és belemorzsoljuk az élesztőt. Felfuttatjuk.
Ha a tej felfutott, beleöntjük a lisztes keverékbe a tojás sárgájával együtt.
5-6 percen át dagasztjuk, majd lefedve, meleg helyen kétszeresére kelesztjük.
Ekkor 3 részre osszuk a tésztát, kb. 3 cm vastag rudakká sodorjuk, és a rudakat összefonjuk.
Lefedve újabb 15 percet kelesztjük.
Sütés előtt átkenjük a felvert tojásfehérjével.
A sütőt 175 fokra melegítjük légkeveréses fokozaton.
A kalácsot sütőpapírral bélelt tepsire emeljük, és 25-30 percig sütjük.
A tejet meglangyosítjuk, beleszórjuk a cukrot, belemorzsoljuk az élesztőt és hagyjuk hogy felfusson.Egy dagasztótálba öntjük a lisztet, hozzáadjuk a sót, az olajat, a tojást, a jog...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA lisztet, a krumplit, a vízben feloldott élesztőt, a tojást, a – kicsit megolvasztott – vajat és a sót összegyúrjuk, kidolgozzuk, majd 15-20 percig meleg helyen hagyjuk kelni. Ezu...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejet és a vizet összeöntjük és elkeverjük benne a tejfölt, majd meglangyosítjuk annyira, hogy kellemes meleg legyen, de ne forró. A lisztbe belekeverjük a sót a közepébe mélyedé...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes1 nap - 2 evőkanál natur joghurt 4 evőkanál liszt bl80 3,5 evőkanál víz ezeket összekeverem hagyom a konyhapulton 2 nap - 3,5 evőkanál víz 4 evőkanál liszt alaposan elkeverem...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű