Hájas süti 2017 Csiki Annamáriától
1kg liszt, 3 tojássárgája, 3dl tejföl (házi, saját), 1 kk.só, 3 kanál 10%-os ecet és langyos víz, -szükség szerint (kb. 3dl). Kellemes tapintású nem túl lágy tésztát dolgozunk ki a fent írt hozzávalókból. ALAPOS munka legyen, nem szabad sajnálni az időt és energiát! 2 cipóba osztom, pihentetem, amíg a hájat kidolgozom.
60dkg hártyájától megtisztított disznóhájat ledaráltam, adtam hozzá 3 csapott kanál lisztet és 2 kanál 10%-os ecetet. Kézzel jól kidolgoztam.
Eztán jön a nyújtás, kenés, hajtogatás. 3x
kb.50x40cm (1-2cm nem számít) téglalappá nyújtom az egyik tésztát, megkenem a kidolgozott hájjal, szemre 3 részre osztom és jobbról, majd balról behajtom. Ismét megkenem, majd ezt is három részre osztva, felülről, aztán alulról behajtom. Fontos a hajtogatás mikéntje! Ugyan így járunk el a másik tésztával is. 2 óra pihentetés után, a nyújtást, kenést, hajtogatást megismételtem. Pihi köv. és újra nyújt, ken, hajt, pihi. (Össz.3x!)
A kész tésztát 3mm vékonyra nyújtani és felforrósított, tüzes késsel elvagdosni. Tölteni dióval, lekvárral, mákkal. Késsel alányúlva a szélét ráhajtani, mintha egy könyvet csuknánk be. Széléhez kézzel nem nyúlni, mert ott nem nyílik ki! Jó meleg sütőbe kell sütni, világosra. Ja! A tészta hajtása kifelé nézzen a sütőből.
200 C°-on sütöttem 20percig, majd 10percig 170C°-on.
A folyamat:
A tésztát ketté osztom. A kidogozott hájat is ketté, mert ugye 2 tésztacipóm van. Mivel 3x kell nyújtani, kenni, hajtogatni, ezért a már ketté osztott hájat 3-3 részre osztom, hogy minden kenési fázisra egyenlően jusson. Tehát 1 tésztacipóra 30dkg háj,(+a liszt és az ecet súlya) jut. A kidolgozott hájat nem teszem hideg helyre, mert ha szobahőmérsékleten van, akkor könnyebb bánni vele. Még egy megjegyzés! Mindig az ujjaimmal kenem, soha sem késsel...így nem lyukasztom ki a kinyújtott tésztát. Fontos a műveletek közötti pihentetés is. Legyen meg a 2 óra, mert különben nem lesz szép leveles! Még valami! Ha többet pihen 2-2 órától, sem nagy bűn! Van úgy, hogy nálam 1 éjszakát pihen 1-1
Csíki Annamáriának köszönet a szuper receptért és a megosztásért!
S
3 ek kávédarálón megdarált garihoz rakok 1 ek bmbuszrostlisztet. Ezt használom mostanában főzelék sűrítésre is.
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tejföl és a liszt kivételével az összes hozzávalót lábasba tesszük és felforraljuk. Behabarjuk a levest: a tejfölben csomómentesen elkeverjük a lisztet, felengedjük pá...
Elkészítési idő: 3 fő Nehézség: KönnyűA sárgadinnyét vágjuk félbe, majd kaparjuk ki a magjait. Vágjuk szeletekre, hámozzuk meg, majd vágjuk kockákra a dinnyehúst. Tegyük egy tálba. A dinnyéhez adjuk hozzá a narancslev...
Elkészítési idő: 15 perc Nehézség: Könnyű