(Legutóbb lemértem grammra pontosan a mennyiségeket, ezért már tudtok ahhoz igazítani! Bár a porcukor mennyisége még mindig attól függ, hogy milyen minőségű és szemcséjű amit használtok!)
4 nagy tojásfehérje (150 gramm)
12 csapott teáskanál tylose (CMC) por (35 gramm)
4 teáskanál vaj, vagy még jobb, ha kókuszzsír (30 gramm)
70-85 dkg nagyon jó minőségű, púder finomságú porcukor
Ha nem méritek le a 4 tojásfehérje súlyát: A porcukor mennyisége attól függ, hogy mekkora tojások fehérjét használjuk fel, tehát nem feltétlenül fog felvenni 80 dkg porcukrot a massza – a begyúrás végén ne legyen ragadós, de ne is legyen száraz. A porcukrot minden esetben szitáljuk át.
Ebből a mennyiségből körülbelül egy kilónyi virágmassza készíthető.
Tegyük egy tálba a tojásfehérjéket és verjük 10 másodpercig a legnagyobb fokozaton. Tegyünk félre egy csésze porcukrot (erre majd a massza végső összeállításánál lesz szükségünk). Vegyük le a mixert a legalacsonyabb fokozatra és lassan adjuk hozzá a porcukrot. Ez egy lágyabb állagú írókamázat fog eredményezni.
Fokozzuk a sebességet a legnagyobbra és keverjük kb 2 percig. Közben mérjük le a tylose (CMC) port. Bizonyosodjunk meg róla, hogy kis csúcsokat tudunk képezni a habból (egy kanállal ellenőrizhetjük), melyek vissza lapulnak. Fényesnek kell lennie, mint a habcsókhoz szükséges habnak. Állítsuk kis sebességre a mixert és közben lassan (több, mint 5 másodpercen át) szórjuk hozzá a tylose port. Ez után vegyük nagyra a sebességet és verjük pár másodpercig. Ez besűríti a keveréket.
A kész masszát borítsuk ki a maradék egy csésze porcukorral megintett munkalapra, vajazzuk be a kezünket és gyúrjuk össze a cukorral és a 4 teáskanál vajjal. Ezek összességében egy puha, de nem ragadós masszát kell hogy alkossanak (mint a rágógumi). Ujjal ezt le lehet ellenőrizni. Bele kell csípni és ha nem ragad rá az ujjunkra, akkor már jó! 2 darab jól lezárt nejlon tasakba tesszük.
Használat előtt tartsuk 24 órán át hűtőben, hogy összeérjen a paszta. Használatkor vegyük ki a hűtőből és hagyjuk szobahőmérsékletűre melegedni, majd gyúrjuk át alaposan az éppen szükséges mennyiséget. 6 hónapig eltartható hűtőszekrényben, de ezt az időt meghosszabbítjuk, ha lefagyasztjuk. Csakis jól lezárt zacskóban tároljuk! A paszta legyen legalább 24 órán át érlelve hűtőszekrényben, mielőtt beraknánk a fagyasztóba.
A virágmassza színezhető pár csepp alkoholban feloldott porfestékkel, vagy simán gélfestékkel.
A kész virágok a hűtőben lévő páratartalom miatt egy idő után visszapuhulnak, ezért tortára mindig utolsó pillanatban tegyük rá a kész virágokat.
Tylose (vagy CMC) por: egyfajta lémegkötő szer, amelyet fagylaltok készítéséhez is alkalmaznak. Online cukrász shopokban beszerezhető. Ettől az anyagtól lesz rugalmas a virágmassza és szinte porcelán keménységűre szárad.
Ehető ragasztó készítése:
Egy kisebb befőttesüvegbe töltsünk 3 dl vizet és lassan szórjunk hozzá egy teáskanál CMC port. Keverjük át. Ilyenkor egy kissé csomós lesz az állaga. Egy éjszakára tegyük hűtőszekrénybe és másnapra átlátszó, csomómentes, zselé-szerű anyaggá változik. Hűtőben pár hónapig eltartható, lezárt üvegcsében.
1. A fahéjat és a szegfűszeget a vízbe szórjuk, 4-5 percig főzzük. 2. A meggyet hozzáadjuk, a cukorral édesítjük, megsózzuk, a citromlével ízesítjük, kb. 5 perc alatt puhára főzzü...
Elkészítési idő: 30 min Nehézség: KönnyűA padlizsánokat egy fémlapon közepes lángon megsütjük. Hideg vízbe tesszük, így hamar lehűl, és a héja is könnyen lejön. A megtisztított padlizsánokat még egyszer hideg vízzel leöb...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Egy feles pohárban, kevés meleg vízben feloldjuk az élesztőt. 2. Az összes többi hozzávalót beleöntjük egy nagyobb műanyag tálba. 3. Aztán jöhet az élesztő is a tálba, majd eg...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csirkecombot picit vastagabb csíkokra vágom, tetszőleges zsiradékon aranybarnára pirítom, majd tányérra szedem. A lábasban visszamaradt zsiradékon megpirítom a kockára vágott...
Elkészítési idő: Elkészítési idő Nehézség: Könnyű