menu

Családireceptkönyv.hu

Kívánatos diós-mákos tekercs – így készíti a nagymam


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
50 dkg sima liszt,
25 dkg vaj vagy margarin,
3 tojássárgája,
2 dkg élesztő,
1,5 dl tejföl,
2 dkg (csapott evő-kanál) cukor,
késhegynyi só.
Diótöltelék

20 dkg dió,
18 dkg cukor,
1 cm hosszúságú vaníliarúd,
kb. 1/2 dl tej,
5 dkg mazsola,
1 evőkanál kiflimorzsa.
Máktöltelék

20 dkg mák,
20 dkg cukor (vagy méz),
1/2 citrom reszelt héja,
kb. 1-1,5 dl víz (nem tej),
5 dkg mazsola.

Elkészítés:


Elkészítés
A diót megdaráljuk. A cukrot a felhasított vaníliarúddal 1/2 dl tejben kevergetve felforraljuk, lehúzzuk a tűzről és belekeverjük a diót, esetleg egy kanál rumot (nem feltétlenül) és félretesszük. A morzsát csak akkor keverjük bele, ha a töltelék gyönge. A mákot finomra daráljuk. A cukrot kb. 1,5 dl vízben állandó keveréssel felforraljuk, azonnal belekeverjük a mákot, és a tűzről lehúzva, hozzáadjuk a reszelt citromhéjat, elkeverjük és félreállítjuk. A mazsolát forró vízzel megmossuk, megszárítjuk, kezünkhöz készítjük. A lisztet megszitáljuk. A tejfölt csészébe tesszük (ha nagyon hideg lenne, pár percre állítsuk meleg vízfürdőbe és kevergessük), feloldjuk benne az élesztőt, hozzáadjuk a tojások sárgáját és simára keverjük. A lisztet a zsiradékkal elmorzsoljuk (1. omlós tészta készítését), összekeverjük a cukorral, kis sóval és az élesztős, tojássárgás tejfölt a liszt közepébe készített mélyedésbe öntjük (a csészéből jól ürítsük ki a tejfölt). A liszttel összedolgozva, rétestészta keménységű tésztát készítünk és könnyedén simára kidolgozzuk. Nagyon jó, ha a tésztát felhasználás előtt való este készítjük el és egy éjjelre hűtőszekrényben tartjuk. Másnap átgyúrjuk, 4 egyenlő részre osztjuk, felcipózzuk, és azonnal töltjük. Ha nem készítettük el előző este, a bedolgozott tésztát azonnal 4 egyenlő részre osztva, cipó alakúra formázzuk, kinyújtjuk és pár perc múlva töltjük. A sütőlapot zsíros papírral vékonyan átkenjük. A tésztát lisztezetten deszkán nyújtjuk, a sodrófa alatt enyhén lisztezhetjük. Nyújtás közben a tésztát megemelgetjük, nehogy a deszkához ragadjon. A sodrófát könnyedén vezetve úgy nyújtsuk, hogy a tészta téglalap alakú legyen (középpontból kiindulva, átlósan sodorjuk), 5 mm-nél ne legyen vékonyabb.

Ha a töltelék kihűlés közben nagyon megszilárdulna, 1-2 kanál forró vízzel keverjük el. Nehezen kenhető legyen, a sűrűsége kb. olyan legyen, mint a tészta halmazállapota. A kinyújtott tésztát tojásfehérjével vékonyan kenjük át. A kinyújtott tésztára rásimítjuk az egyik töltelék felét (2 mákos, 2 dióstekercset készítünk) úgy, hogy a felső szélénél és a két oldalánál legalább 2-3 cm-re üres maradjon a tészta, rászórjuk az 5 dkg mazsola felét, a tészta két rövidebb oldalát ráhajtjuk a töltelékre; ha ezáltal a tészta szélei vastagabbak lennének, a tenyerünkkel kissé lapítsuk le, hogy egyenlő vastagságú legyen. A tésztát a hosszabbik felétől kezdve nagyon lazán felcsavarjuk és úgy tesszük a sütőlapra, hogy a tészta vége a tekercs alá kerüljön. A tekercseket úgy helyezzük a sütőlapra, hogy közöttük legalább 10-12 cm távolság legyen, összehabart tojássárgájával megkenjük és szobahőmérsékleten, gőzmentes helyen tartjuk, amíg a tojássárgája teljesen megszárad. Ekkor kissé összevert tojásfehérjével kenjük át, könnyedén, hogy fel ne lazítsuk a megszáradt tojássárgáját, és szellős, hideg helyen tartjuk, amíg a tojásfehérje is tökéletesen megszárad. Ekkor kötőtűvel megszurkáljuk és nem túl forró sütőben, középső bordán sütjük, kb. 30-40 percig. A sütés közben emelkedő tészta felülete márványosan megrepedezik. Gáz- és elektromos sütőben 10-12 percig melegítünk elő; 2 percig teljes felső lángon, elektromos sütőben alsó-felső hármason, majd gázsütőben alsó takarók lángon, elektromos sütőben alsó-felső kettesen sütjük. A sütőajtót 15 percig nem szabad kinyitni. A megsült tésztát ne takarjuk le, gőzmentes helyen tartsuk, hogy a szép fénye megmaradjon.

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Császármorzsa - almás (paleo)
Császármorzsa - almás (paleo)

1. A lisztet keverjük össze a sütőporral. 2. A tojásokat válasszuk szét. 3. A sárgájához adjuk hozzá a citromhéjat, a vaníliát, a fahéjat és a vizet, majd keverjük jól össze. 4....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Habos Málnás joghurtos Torta
Habos Málnás joghurtos Torta

joghurtokat külön-külön a fele cukorral és a fele zselatinnal felmelegítjük (csak langyosra), majd félretesszük hűlni. Eközben felverjük a tejszínhabot a porcukorral és a vaníliás...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sajtos kifli
Sajtos kifli

A lisztet a rámával elmorzsolni, bele a sajtot, tojást, sót és a kelesztett élesztőt, jól összedolgozni és pihentetni 30 percig. 6 cipóba osztani, mindegyik cipót kör alakúra nyújt...

Elkészítési idő: 1
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Sós sütemény/Bordói sósrudacskák
Sós sütemény/Bordói sósrudacskák

• A lisztet elkevertem a sütőporral, majd gyúródeszkára szitáltam. • Hozzáadtam a sót és a zsírt, elmorzsoltam. • Belekerült a tojássárgája és a tej, amikkel egynemű tésztává dol...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk