Hozzávalók a tésztához:
30 dkg finomliszt
1 tk. só
1 ek. porcukor
10 dkg vaj
1 tojás
2-3 ek. tejföl
1,5 dkg élesztő
Kimérjük a lisztet, elkeverjük a sóval és a porcukorral, majd belemorzsoljuk az élesztőt is. A vajat kis kockákra vágva adjuk hozzá és elmorzsoljuk a liszttel.
Ezután a közepébe mélyedést készítünk, ide ütjük a tojást és tesszük a tejfölt.
Egy közepesen kemény tésztát gyúrunk belőle.
Letakarjuk és félretesszük míg elkészítjük a tölteléket.
Töltelék:
1 kg túró (lehetőleg házi)
20 dkg porcukor
csipet só
1 vaníliáscukor
1 citrom reszelt héja
3 tojás sárgája
2 ek. búzadara
1 dl tejföl
4 tojásfehérje
A tojásfehérje kivételével az összes hozzávalót alaposan elkeverjük. A fehérjéből kemény habot verünk és a túrókrémhez keverjük.
A sütőt 160 fokos légkeverésre állítjuk.
A sütőpapírból levágunk egy 35x40 cm-es darabot (pont amekkora a sütőtepsi), a közepére tesszük a tésztát és befedjük egy másik darab sütőpapírral. Egy nyújtófával addig nyújtjuk a két papír között a tésztát, míg az az alsó papír méretével megegyezik. Lehúzzuk róla a felső papírt és a sütőtepsibe emeljük. Így a legegyszerűbb a tepsi méretének megfelelő tésztát nyújtani és azt a tepsire átemelni.
Óvatosan a tésztára öntjük a tölteléket és elsimítjuk.
30 percre az előmelegített sütőbe tesszük. Míg sül elkészítjük a mázat, amivel majd megkenjük.
tetejére:
1 tojás sárgája
1 ek. porcukor
3 ek. tejföl
A hozzávalókat kikeverjük és harminc perc sütés után a túró tetejére kenjük.
A sütőt átállítjuk a légkeveréses grillre és a tepsit további 10 percre visszatoljuk. Akkor jó, ha a teteje szép aranyszínű hólyagosra sül.
Hámozzuk meg vékonyan a spárgát, és vágjuk 2-3 centis darabokra. A hagymát tisztítsuk meg, vágjuk apróra. A margarinon pirítsuk meg a hagymát, majd dobjuk rá a feldarabolt spárgát,...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűkis dagasztás, harmincöt perc kelesztés 180 fokos sütőben 15 perc sütögetés némi virsli tekergetéssel egybekötve izlés szerint sajt vagy köménymag nyugodtan mehet rá,
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű