50 dkg liszt
20 dkg vaj vagy 15 dkg zsír
2 tojás
0,5 tasak Dr. Oetker Sütőpor
15 dkg porcukor
2-3 evőkanál tejföl
1 citrom reszelt héja
A töltelékhez
2 dl tej
1 tasak Dr. Oetker Vanillincukor
2 evőkanál kakaó
3 evőkanál baracklekvár
2 evőkanál erős feketekávé
½ dl rum
2-3 evőkanál porcukor
5 dkg vaj
A mázhoz
30 dkg porcukor
1 evőkanál rum
½ dl meggylé
1 citrom leve
A tészta hozzávalóit összegyúrjuk, és egy 25 × 35 cm-es tepsi hátán két vékonyabb meg egy vastagabb lapot sütünk belőle. A vastagabb tésztalapot elmorzsoljuk, leforrázzuk a tejjel, és hozzákeverjük a vaníliás cukrot, a kakaót, a lekvárt, a feketekávét meg a rumot. Ízlés szerint porcukorral édesítjük, hozzáadjuk a puha vajat, és az egészet jól kikeverjük. A tölteléket a két vékonyabb lap közé simítjuk.
Elkészítjük a mázat: a porcukorhoz hozzáadjuk a rumot, a citrom levét, a meggylét, és ha szükséges, még annyi vizet, hogy keverhető legyen. A mázat fényesre keverjük, majd a tésztára kenjük. Amikor száradni kezd, a szeletek mentén késsel bevagdossuk, s ha megszáradt a máz, a süteményt felszeleteljük.
az alaptésztából megsült lapokat belemorzsoltam a krémbe, és külön sütöttem egy piskótát a süti tésztájának. A mázon is módosítani kell, mert én egy kisebb citrom levét használtam fel hozzá, de még plusz cukor ellenében is elég savanyú.
A zselatint egy pici vízben feloldom (kb fél dl), a tejszínt forróra melegítem, hozzáadom a zselatint, a cukrot, vaníliát, majd poharakba öntöm, és kb. 3 órára hűtőbe teszem. A le...
Elkészítési idő: Nehézség: KözepesA barna tészta alapanyagait gondosan összegyúrjuk és vékonyra kinyújtjuk. Ha nehezen gyúrható egy kevés langyos tejjel lazíthatunk rajta. Ha gyerekeknek készítjük, a kávét tejj...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű1.A langyos tejben futtassuk fel az élesztőt a cukor felével. 2. A lisztet szitáljuk át és adjuk hozzá a maradék cukrot, sót és keverjük el, majd az aromát, citrom héjat és a to...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű