Családireceptkönyv.hu

Mindenmentes kenyér


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 500 ml langyos víz (forralóban melegecskére -NEM forraltra- felmelegítjük
- 20 gr útifűmaghéj (5 csapott evőkanál)
- 2 púpos tk só
- 2 kiskanál kókuszvirágcukor
- 4 gr Paleo porélesztő VAGY szódabikarbóna (kevesebb mint fél kiskanálnyi)
- 5 gr lenmagpehely (2 csapott evőkanál)
- 200 gr hajdinaliszt (7nagyon púpos evőkanál)
- 100 gr rizsliszt (5 evőkanál)
- 50 gr kölesliszt (3 nagyon púpos evőkanál)
- 2 - 3 ek kókuszolaj vagy/és olivaolaj

Elkészítés:


Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem..
Kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a két evőkanál kókuszolajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból és a formába tettem, tenyeremmel, ujjaimmal ellapítottam..
50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet!!! kelesztettem, majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem. Nem használtam légkeverést és vizet sem tettem a sütő aljába.
Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!

Trükkök, tippek, praktikák:


Mindenmentes kenyér

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Péksütik,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Sajtos pincekifli
Sajtos pincekifli

Az élesztőt felfuttatjuk a cukros tejben. A lisztben elkeverjük a sót, majd az összes hozzávalóval és az élesztővel együtt jól kidolgozzuk a tésztát. 6 részre osztva kis cipókat fo...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: Anikó
275.Vizes zsemle
275.Vizes zsemle

liszt, só, víz, olaj, cukor, élesztő össze 20 perc kel. 8 fele oszt, formál letakar hűtő 6 - 8 óra 200 fok gőz , spiccelni. 30 perc süt

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Réteges sajtos kifli
Réteges sajtos kifli

A lisztet összekeverjük a sóval. A langyos tejben a cukorral összekeverjük az élesztőt (nem kell felfuttatni, csak jól megáztatni a tejben az élesztőt). A lisztben elmorzsoljuk a v...

Elkészítési idő: 1 óra
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Szenzációs házi kenyér – dagasztás nélkül
Szenzációs házi kenyér – dagasztás nélkül

A szilárd hozzávalókat egy tálban összekeverjük, majd mehet hozzá a víz, amit annyira elkeverünk, hogy a lisztes keverék egyenletesen nedves legyen. A tészta galuska állagú lesz....

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk