- 500 ml langyos víz (forralóban melegecskére -NEM forraltra- felmelegítjük
- 20 gr útifűmaghéj (5 csapott evőkanál)
- 2 púpos tk só
- 2 kiskanál kókuszvirágcukor
- 4 gr Paleo porélesztő VAGY szódabikarbóna (kevesebb mint fél kiskanálnyi)
- 5 gr lenmagpehely (2 csapott evőkanál)
- 200 gr hajdinaliszt (7nagyon púpos evőkanál)
- 100 gr rizsliszt (5 evőkanál)
- 50 gr kölesliszt (3 nagyon púpos evőkanál)
- 2 - 3 ek kókuszolaj vagy/és olivaolaj
Az 500 ml langyos vizet egy mérőpohárral kimértem és beletettem a 20 gr útifüvet. Kanállal összekevertem és hagytam állni 5 percig. Ez idő alatt az útifű szépen magába szívja a folyadékot és megdagad, ezáltal egy kocsonyás, sűrű massza lesz a vízből, nem kell megijedni tőle, bár nem túl szép látvány :) de igen nagy szerepe van a kenyér rugalmasságát illetően. Amíg dagadt a vízben az útifű, addig egy tálba mértem a többi alapanyagot, először a liszteket, a lenmagpelyhet, az élesztőt, sót, cukrot és az egészet egy kanállal összekevertem..
Kézi robotgép dagasztó spiráljával állítottam össze a tésztát. Amikor a szárazanyag már felvette az összes folyadékot, hozzáadtam a két evőkanál kókuszolajat is és tovább dagasztottam. (ez kb. egy 6-8 perces folyamat). A dagasztás befejeztével egy szögletes formát kikentem olajjal, megszórtam rizsliszttel. A kidagasztott tésztát olajos kézzel kivettem a tálból és a formába tettem, tenyeremmel, ujjaimmal ellapítottam..
50 fokos sütőben csukott sütőajtónál 10 percet!!! kelesztettem, majd 200 fokra állítottam a sütőt és 40 perc alatt készre sütöttem. Nem használtam légkeverést és vizet sem tettem a sütő aljába.
Mikor már nem volt forró a sütőforma, akkor kivettem a kenyeret és rácsra tettem. Ami a legfontosabb, hogy nem szabad forrón szeletelni, de még melegen sem! Mindenképp meg kell várni amíg kihűl!
http://www.inforabakoz.hu/blog/olvas/gluten-tej-tojas-kukorica-es-burgonyamentes-barna-kenyer-2015-09-25-160201
Este állítsuk össze a kovászt. Ehhez a kéz meleg vízben hagyjuk állni a morzsolt élesztőt, majd egy keverőtálban keverjük össze a liszttel. Nem kell dagasztani, csak keverjük össz...
Elkészítési idő: 1 óra 15 p Nehézség: NehézA sütés előtti este készítsük el a kovászunkat: 20 dkg lisztet keverjünk el a szárított élesztővel és kb. 1-1,5 dl langyos vízzel, hogy sűrű nokedlitészta-állagot kapjunk. (A ciaba...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt felfuttatom a meleg, cukrozott tejjel. A lisztet beleöntöm egy keverőtálba, mehet hozzá a só, és az olvasztott vaj. Majd az élesztős tej is. Pár perc alatt készre da...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűAz élesztőt langyos, cukros tejben felfuttatjuk. A túrót kissé áttörjük, hozzáadjuk a cukrot, a tojást, a kefirt, az olajat, és a megkelt élesztőt. Végül belekeverjük a lisztet, és...
Elkészítési idő: 1,45 perc Nehézség: Könnyű