A golyókhoz:
25 dkg darált sertéshús
1 db tojás
3 púpozott evőkanál zsemlemorzsa
ízlés szerint só, (esetleg ételízesítő)
Továbbá:
2 fej közepes vöröshagyma
25 dkg gomba
4 ek étolaj
ízlés szerint őrölt pirospaprika
1,5 dl víz
ízlés szerint só
1 kanál liszt
5 dl tejföl
spagetti tészta
ízlés szerint bors
ízlés szerint fokhagyma
ízlés szerint majoránna
ízlés szerint koriander
ízlés szerint bors
Először a golyókat állítjuk össze. A darált húst egy tálba rakjuk és hozzáadjuk a tojást, a fűszereket, a zsemlemorzsát. Jól összedolgozzuk és egész apró golyókat formázunk. A vöröshagymát megtisztítjuk és apróra kockázzuk. A gomba héját lehúzzuk, megmossuk és apró darabokra vágjuk.
Egy magasabb falú serpenyőben 4 evőkanál olajat forrósítunk és a gombócok mindkét oldalát, pár perc alatt, mérsékelt lángon, fehéredésig pirítjuk. Ha kis színt kap, az se baj.. majd kiszedjük és félretesszük. Én mozgatni szoktam.
A visszamaradt olajon (ha kell még rakunk hozzá) a vöröshagymát üvegesre pároljuk, majd hozzáadjuk a gombát és 2-3 perc együtt pirítjuk. Megszórjuk őrölt pirospaprikával, felengedjük 1 dl vízzel, meghintjük sóval, borssal én szoktam használni egy leves kockát, vagy ételízesítőt és fedő alatt 20 percig hagyjuk főni. Ha úgy érezzük a víz kevés neki, lehet pótolni. De ne sokat, mert a tejföl a lényeg. A tejfölt csomómentesre keverjük a liszttel. Bár én ritkán rakok bele lisztet, mert sűrű a tejföl.
A simára kevert tejfölt kavargatás közben a gombára öntöm, mikor kezd forrni, akkor a húsgombócokat beleteszem, felrottyantom, közben keverem. Nem kell sok idő neki. Lehet még utána ízesíteni, kinek mi a száj íze. A spagetti, vagy makaróni tésztát sós, lobogó vízben kifőzöm, és lehet tálalni. Jó étvágyat! :)
Egy tűzálló tálat meglocsolunk olajjal. A darált húst ízlés szerint sózzuk, borsozzuk, összekeverjük, majd 5 egyenlő részre osztjuk. Gombóccá gyúrjuk, majd a tepsiben a tenyerünkke...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. Sűrű palacsintatésztát készítünk, majd belereszeljük a nyers burgonyát. 2. A húst felszeleteljük, kiklopfoljuk, sózzuk. 3. A húst előszór lisztbe, majd a burgonyás palac...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA zöldségeket vékony hasábokra vágom, a paprikát csíkokra, az újhagyma fehér részét 4-5 centis darabokra, a zöldjét pedig apróra. Bekeverem a máz alapját: egy keverőtálba öntöm az...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csülköt előző nap főzöm meg, majd a főzővízben hagyom kihűlni. Másnap az élesztőt kevés langyos vízben a cukorral és 3-4 ek. liszttel elkeverem, a tetejét is megszórom liszttel,...
Elkészítési idő: Nehézség: Közepes