Családireceptkönyv.hu

Bodzaszörp


Írta:

Nehézség: Könnyű
print

Hozzávalók:


- 20-30 frissen szedett bodzavirág ernyő
- 1 kg kristálycukor
- 1.5 liter víz
- egy púpos mokkáskanál citromsav

Elkészítés:


Az a jó a szörpökben, hogy roppant egyszerűen elkészíthetőek. Nincs ez másként a bodzaszörppel sem. Annyi a dolgunk, hogy a frissen szedett virágernyőket amennyire csak lehet, megszabadítjuk a zöld szárrészektől, ugyanis a bodzáról tudni kell, hogy minden zöld része mérgező! És bár ezen mérgek nagy része hő hatására elbomlik, érdemes arra odafigyelni, hogy minél kevesebb kerüljön a készülő szörpbe. Szóval, csipegessük le a virágokat szárakról, majd forraljuk fel a vizet. Amikor felforrt, adjuk hozzá a citromsavat. Ennek két szerepe van: egyrészt savanyítja kicsit, másrészt megőrzi a szép sárga színt, így nem barnul be a forralástól és a cukortól a szörp. Keverjük el a citromsavat, majd borítsuk a vízbe a virágokat, keverjük el alaposan, fedjük le, majd hagyjuk így pihenni legalább 10-12 órát.

Ezt követően szűrjük le finom lyukú szűrőn, majd a szűrőben maradt virágokat alaposan nyomkodjuk ki. Ha megvagyunk vele, akkor a maradék mehet a kukába, vagy a komposztálóba. Az intenzív illatú bodzalét forraljuk fel, majd adjuk hozzá a cukrot, és alaposan főzzük össze (kb. 10 perc). Ezt követően töltsük üvegekbe. A fent írt menyiségekből nagyjából 1.8 liter szörpünk lett. Az üvegeket alaposan zárjuk le, majd mehetnek a kamrába, ha kihűltek. Tartósítószert nem tettünk bele, így kisebb (300 ml-es) üvegekbe tettünk. A megbontott üveget hűtőben kell tárolni, és nagyjából egy hónapon belül fogyasszuk el.

Bodzaszörp

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept típusa:


Befőttek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar
Írta: Zsuzsa
piskóta tekercs kalács bundában
piskóta tekercs kalács bundában

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar
Írta: RECEPTEK
KÖRTE BEFŐTT
KÖRTE BEFŐTT

A körtét meghámozva, kockára vágva üvegekbe raktam, tettem rá 1 teás kanál cukrot, 1 szem szegfűszeget, és pár fahéj darabot, felengedtem hideg vízzel, (tudom, hogy ez megosztó, de...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Avatar Csokimáz
Csokimáz

Simára keverjük és összeforraljuk, besűrítjük.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Sütőben sült boros szilvalekvár
Sütőben sült boros szilvalekvár

A szilvát megmossuk, kimagozzuk és egy tepsibe terítjük. 180 fokon 1 órát sütjük, néha átkeverjük. Ezt követően cukrozzuk, majd egy lábasba áttöljük és leturmixoljuk (maradjanak be...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk