Kb. 16 darabhoz:
4 dl tej
3 dkg friss élesztő
10 dkg cukor
80 dkg liszt
5 dkg olvasztott vaj
1 mk őrölt vanília
1 tojás
csipet só
2 ek cukrozatlan, holland kakaópor
+ 1 tojás a kenéshez
A tejet meglangyosítom, elkeverek benne egy tk lisztet, egy tk cukrot, belemorzsolom az élesztőt és hagyom felfutni. Amikor az élesztő felfutott, a többi hozzávalóval együtt, a kakaópor kivételével tálba teszem és alaposan kidolgozom a tésztát. A tésztát ketté veszem és az egyik feléhez adom a pár evőkanál vízzel elkevert kakaóport, nem kell sok víz, csak épphogy krémes legyen és újra kidolgozom a tésztát.
Mind a két adag tésztát kendővel letakarom és meleg helyen duplájára kelesztem (35-40 perc). Mikor a tészta megkelt, először a világosat, lisztezett deszkára borítom, 16 részre osztom és gombócokat formálok belőle, majd ugyanígy járok el a kakaós tésztával is és ha kész, letakarom kendővel és 10 percet pihentetem.
Minden kakaós gombócra teszek egy-egy natúrt, összelapítom, ovális alakúra nyújtom, szép vékonyra, majd mint a kiflit feltekerem, sütőpapírral bélelt tepsire sorakoztatom, ismét letakarom és 20 percet pihentetem. A kifliket pengével bemetszem (3-4 helyen), lekenem felvert tojással és 175 fokra előmelegített sütőben, légkeveréses fokozaton, 15-20 perc alatt készre sütöm. A sütő aljába, hőálló tálba vizet teszek, hogy a sütés alatt folyamatosan párologjon. A sütési idő sütőnként és a kiflik mérettől függően változhat.
A graham-, a tönköly- és a fehér lisztet összekeverem, beleteszem a sikért és a sót. Az édesítőt mindenki ízlése szerint adagolja. Az élesztőt egy deci tejjel egy csipet édesítőv...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítés: 1.) A tészta hozzávalóit a kenyérsütőgépbe tesszük a megadott sorrendben, és bedagasztjuk, kelesztjük. Lágy, nokedli tésztához hasonló állagú tésztát kapunk. 2.) A fá...
Elkészítési idő: 1 óra Nehézség: KönnyűA csokis krémhez egy rozsdamentes edénybe tesszük a lisztet, a cukrot, a kakaóport, a tojássárgákat, és a tejet lassanként hozzáöntve csomómentesre keverjük. Kevergetve felfőzzük,...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűSimára keverjük a tejet, a 2 egész tojást, az olvasztott vajat, a szirupot, a cukrot, az átszitált lisztet és a sütőport. A tésztának sűrű, lágy folyamban kell lecsorognia a merőka...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű