2 cipóból nyújtott lapokhoz elegendő mennyiségben
További hozzávalók a leírásban
Almatöltelék:
1 kg tisztított, reszelt almát pároljunk meg, míg leve elfő, majd 10 dkg cukorral keverjük, s fahéjjal ízesítjük.
Amennyiben jó érett az alma, párolás nélkül is felhasználhatjuk, reszelve, vagy egészen vékonyra szeletelve. Csak akkor édesítjük, amikor a töltésre kerül a sor, mert sok levet eresztene, s elrontaná a tésztát. Nyers alma alatt bővebben hintsük meg morzsával.
Túrótöltelék:
50 dkg tört túrót ízesítünk csipetnyi sóval, hozzáadunk 3 dkg vajat, 3 tojás sárgáját, 3-4 evőkanál cukrot, reszelt citromhéjat, vaníliás cukrot, 5 dkg mazsolát, egy púpozott evőkanál búzadarát.
Finomabb, amennyiben pár kanál tejföllel is meglocsoljuk a tölteléket.
Ha a túró nem túl száraz, ezt is hintsük meg alatta morzsával.
Finom a kapros töltelék is: kevés só, egy marék apróra vagdalt friss kapor kell a túróba.
Ennek az édes változatába cukrot tegyünk.
Különleges, ha juhtúróval készül a sós változata.
Diótöltelék:
15-20 dkg darált diót elkeverünk 10 dkg cukorral, 2-3 evőkanál tejjel.
Vagy:
5 tojás sárgáját habosra keverünk 15 dkg cukorral, hozzáadjuk a 20 dkg őrölt diót, majd a tojások keményre vert habját, és egy kanál morzsát. Lazán kell felsodorni, hogy legyen helye nőni a tölteléknek.
Vagy:
25 dkg cukrot kevés vízzel olvasszunk fel, majd forraljuk is, s ekkor keverjük hozzá az 50 dkg darált diót. Tehetünk hozzá lazításként egy kevéske tejet is, de túl lágy ne legyen.
Mákos töltelék:
50 dkg darált mákot sűrűre főzünk egy csésze tejben, amelybe 25 dkg cukrot kevertünk, s ha kihűl, vaníliás cukorral, és reszelt citromhéjjal ízesítjük.
Ízlés szerint keverhetünk hozzá mazsolát, és 2-3 evőkanálnyi lekvárt is.
Ügyeljünk arra, ne legyen túl híg a töltelék.
Káposztatöltelék:
80 dkg-1 kg káposztát legyalulunk, kicsit megsózzuk, s fél órát állni hagyjuk, s kicsavarjuk.
5 dkg megforrósított zsírban először fedő alatt, kevés vízzel pároljuk, majd félidőtől fedő nélkül sárgára pirítjuk.
Ízlés szerint ízesítjük sóval, borssal, vagy cukorral. Ezt a rétest sütés után nem cukrozzuk.
Cseresznyés-, meggyes-, és szilvás töltelék:
Egy rétesre 50 dkg gyümölcsöt számítsunk, kimagozzuk, levét kissé kinyomkodjuk, s a megkent, morzsával hintett tésztára szórjuk. Végül fahéjas cukorral szórjuk meg egyenletesen.
Nagyon finom úgy is, ha még darált mákkal is meghintjük.
Rizstöltelék:
10 dkg mosott rizst háromszoros mennyiségű tejben megpárolunk, 2 evőkanál cukorral, 1 csomag vaníliás cukorral ízesítjük, s amint kihűlt, a tésztára kenjük.
Vagy:
A kihűlt tejberizshez 2 tojás sárgáját adunk, 3 dkg vajat, pár dkg mazsolát, és a tojások keményre vert habját.
30 dkg étcsoki, legalább 60%-os, vagy még magasabb kakaótartalmú 12 dkg vaj vagy kókuszzsír 12 dkg mogyoróvaj – amit előállíthatunk házilag is 12 dkg méz 12 dkg zabpehely (a du...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tojásokat szétválasztjuk. A sárgáját habosra keverjük a cukor kétharmadával és a vízzel. Hozzávegyítjük a sütőporral elkevert lisztet és a maradék cukorral fényesre vert kemény h...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA túrót enyhén megsózzuk, hozzáadjuk a cukrot és fakanállal vagy tiszta kézzel jói meggyúrjuk. Ráütjük az egész tojásokat, hozzáadjuk a búzadarát, és keveréssel, nagyon jól eldolgo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA csokit és a vajat vízgőz fölött olvaszd meg, majd keverd bele a cukrot. Ha ezzel megvolnánk, vegyük le a vízgőzről, és hagyjuk hűlni egy kb 5 percet. A tojásokat egyesével, fakan...
Elkészítési idő: 30 perc Nehézség: Könnyű