25 dkg liszt,
◾3 dkg cukor,
◾1 tojás,
◾5 dkg zsír vagy kb, 2 dl tej,
◾só,
◾2 dkg élesztő
Töltelék:
40 dkg túró,
◾3 kanál cukor,
◾2 tojássárga,
◾1 kanál dara,
◾1 kanál apróra vágott zöld kapor
Az élesztőt kevés tejben feloldjuk és a többi anyagból a “Kelt pite” módon, nem túl kemény tésztát verünk. Langyos helyen a kétszeresére megkelesztjük, ujjnyi vastag tésztát nyújtunk és zsírral bekent tepsibe helyezzük.
Amíg a tészta a sütőlemezen kel, elkészítjük a tölteléket.
A túrót szitán áttörjük, elkeverjük a cukorral, a tojássárgákkal, egy kanál darával, a tojások habjával, és hozzákeverjük a kaprot. A tölteléket a tészta tetejére tesszük és lassan sütjük. Mielőtt kivesszük a sütőből, megkenjük a következő keverékkel:
Egy kanál jó tejföl, egy kanál cukor, egy tojássárga. Utána még 2—3 percre a sütőbe tesszük, amitől a teteje szép barnára sül.
Készíthetjük a tölteléket cukor nélkül, csak sózva. Kapor nélkül készítve, egyszerű túrós lepényt kapunk.
A kelt tésztából készíthetünk mákos, diós tekercset, lekváros kiflit, túrós táskát is.
Ha a bodzavirág szép tiszta, lemosni sem kell, ha nem, akkor öblítsük le (kisgyerekeknek mindig mossuk meg enyhén). Keverjük össze 2 l vízzel, tegyünk bele 2 db karikára vágott cit...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKiolvasztjuk a leveles tésztát. Megtisztítjuk a fokhagymát, jól összezúzzuk és a tejfölbe keverjük. A lilahagymát is apró darabokra vágjuk. A leveles tésztát lisztezett deszkára ra...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA hagymát feldarabolom (lehet nagyobb darabokra is, mert úgyis turmixolom) és egy kis olajon puhára párolom. Hozzáolvasztom a vajat, majd megszórom a sóval és elkeverem benne a mus...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyűelkészítés A lisztet egy tálba szitáljuk. Az élesztőt a cukorral megfuttatjuk a langyos tejben. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tojást és a kefírt, majd jó lágy tés...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű