½ kg sima liszt
15 dkg vaj
2 egész tojás
10 dkg kristálycukor
1csomag vaníliás cukor
csipet só
2,5 dkg élesztő
kb.: 3dl langyos tej
1 kockacukor
2 ek. olaj
A krumplikrémhez:
20 dkg megtisztított, tisztán mért krumpli megfőzve, áttörve, kihűtve
kb.: 3 dl tejföl
15 dkg kristálycukor
1 csomag vaníliás cukor
1 citrom reszelt héja
2 tojássárgája
+ 1 tojássárgája a tészta lekenéséhez
1 dl langyos tejben az 1 kockacukorral megfuttatjuk az élesztőt, hozzáadjuk a liszthez, amibe elmorzsoltuk a vajat, beletettük a csipet sót, a két egész tojást, a kristály és vaníliás cukrot. Annyi langyos tejet adunk hozzá, hogy rugalmas tésztát kapjunk. Miközben dagasztjuk hozzáadjuk az olajat is. Alaposan kidagasztjuk, majd ½ óráig kelesztjük szobahőmérsékleten.
Közben elkészítjük a krumplis krémet. Az áttört, kihűtött krumplihoz adjuk a vaníliás és a kristálycukrot, a 2 tojás sárgáját, a citromhéjat és habosra keverjük annyi tejföllel, hogy krémes állagú legyen.
Miután a tészta megkelt 2 cipóra osztjuk, ujjnyi vastagságúra nyújtjuk és megkenjük a krumplis krémmel. Henger alakúra feltekerjük és a megtöltött tésztát 2 cm-es szeletekre vágjuk. Kivajazott tepsibe fektetve, egymástól kellő távolságra, mert még kelni fog süléskor is, lerakjuk. A tészta tetejét megkenjük felvert tojás sárgával és előmelegített sütőben, 25-30 perc alatt aranysárgára sütjük.
Tálaláskor vaníliás porcukorral meghintjük a tetejét.
1. A szilvát apróra vágjuk, a fahéjjal fűszerezzük, a palacsintákba töltjük. A palacsinta mindkét oldaláról egy ujjnyit befelé hajtunk, majd mindet fölgöngyöljük. 2. Egyenként a l...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA tészta hozzávalóit össze gyúrjuk könnyen nyújtható tésztát dagasztunk. A töltelékhez a vöröshagymát és a gombát olajon pirítsuk le. Késés aprítóba teszem a párizsit ledaráljuk ma...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűMelegítsük elő a sütőt 180 fokra. Készítsük el a szószt: az olajat forrósítsuk fel egy serpenyőben, majd dobjuk rá a fokhagymát. Fél perc pirítás után öntsük fel a paradicsommal,...
Elkészítési idő: 25+40 perc Nehézség: KönnyűA tésztát kifőzzük. Kevés (max 2 dl) főzővizet érdemes megtartani. A krumplit apróra kockázzuk, és sós vízben puhára főzzük. A felaprított hagymákat a kevés olajon elkezdjük pi...
Elkészítési idő: 0,5 óra Nehézség: Könnyű