30 dkg liszt
20 dkg puha vaj
10 dkg cukor
1 tojássárgája
1 csipet sütőpor (ezt nem mindenki tesz bele)
1-2 kanál tejföl, de csak, ha nem áll össze a tészta!
Habhoz:
1 tojásfehérje
50 g porcukor átszitálva
A sütőporos lisztet a vajjal elmorzsoljuk, hozzákeverjük a cukrot, majd a tojássárgával tésztává gyúrjuk, ha kell még tejföllel lazíthatjuk.
15 percre tegyük a hűtőbe, de akár akár napokig is eláll és bármikor felhasználható.
A tojásfehérjéket elkezdjük robotgéppel verni, és a porcukrot több adagban keverjük hozzá. Egészen addig verjük amíg szép fényes, kemény habot nem kapunk.
Töltsük csillagcsőrös habzsákba.
A tészta felét vékonyra kinyújtjuk szaggatjuk, és a felét a habbal díszítjük sütőpapiros tepsin 180 fokon kb. 12 perc alatt megsütjük.
Mikor kihűlt akkor egy sima és egy habkarikás süteményt lekvárral összeragasztunk, majd a habkarika közepébe is teszünk egy kis lekvárt.
Tegyük dobozba, és másnap már ehetjük is! 1-2 hétig is eláll, bár nem hiszem, hogy addig marad belőle.
A lekváros linzerkarika, karácsonyi kötelező, kedvenc aprósüteményünk. Eredeti receptet itt találjátok. Most egy olyat mutatok aminél a tojásfehérjét azonnal fel is használhatjuk a süteményhez, sőt még finomabbá és mutatósabbá tehetjük vele.
Az élesztőt a tejben szétmállasztom (cukor hiányában nem fut fel, de ez baj). A lisztet összekeverem a sütőporral, édesítővel. Hozzáadom az 1 db tojást, a langyos vajat és az élesz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűElkészítése: A piskóta elkészítése: Először is kimérek mindent, egyik edényben a lisztet a sütőporral (kakaós esetén a kakaó is), másik edényben a cukor tej, olaj, tojássárga...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűKenyérsütőgéppel készítettem el a tésztát: langyos tejben felfutattjuk az élesztőt. Az összes hozzávalót betesszük a kenyérsütőbe, illetve csak 2,5 dkg vajat, és elindítjuk a dagsz...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA fenti anyagokból kalácstésztát készítünk, ha megkelt, kinyújtjuk, fánk szaggatóval kiszaggatjuk, lekvárral töltjük, kiflikké formázzuk. A tetejét tejfölös tojássárgájával megkenj...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű