Hozzávalók
Szükségünk lesz: (3 tésztára, tehát 3x4 db tojás, 3x6 evőkanál víz…)
4 db
tojás
6 ev. kanál
víz
200 g
porcukor
200 g
rétesliszt
½ csomag
sütőpor
Tovább szükségünk lesz:
700 ml
hígabb lekvár - epres, málnás, ribizlis, barackos
Puncsos szirup:
500 ml
málnaszörp vagy egyéb piros szirup
100 ml
víz
100 ml
rum
puncsaroma
1 db
citrom leve
ízlés szerint cukor
Öntethez:
250 g
porcukor
1 ev. kanál
forró víz
1-2 kv. kanál
citromlé
csipet piros ételfesték
A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojások fehérjéjét. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon, 15 – 20 perc alatt készre sütjük (mivel minden sütő más, a sütési idő is eltérhet). Ily módon sütjük meg a 3 korpuszt.
Az alsó korpuszt alaposan megkenjük a lekvárral. A középső korpuszt 5-6 cm széles szeletekre vágjuk.
Egy mély tepsibe beleöntjük a puncsos szirupot és ebbe mártjuk bele a középső, szeletekre vágott tésztasávokat. Ez kerül a lekvárral megkent alap korpuszra, szorosan egymás mellé. A maradék sziruppal meglocsoljuk a középső, szirupos réteget.
A középső, szirupos réteget megkenjük a lekvárra, és erre kerül a harmadik tésztalap. A sütemény tetejére egy tepsit rakunk, amibe nehezéket teszünk. Ez lehet liszt, esetleg dobozos tej… Ezután a süteményt hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük. Másnap a sütemény tetejére kerül az öntet és már kész is a puncsos sütemény.
Szirup:
A forró vízhez hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, míg feloldódik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szirupot, aromát, rumot, citromlevet és megvárjuk, míg kihűl. Mivel minden szirup más, a cukrozás ízlés kérdése, nem árt a szirupot kóstolgatni.
Öntet:
A cukrot a vízzel és citromlével elkeverjük, ételfestékkel szinesítjük.
* TIPP 1: Ha a középső réteg felszeletelése nem megy, vagy egyszerűen nagy nyűg, akkor elég, ha rátesszük a lekváros rétegre és rálocsoljuk a szirupot.
* TIPP 2: Nekem jobban bevált a kicsit hígabb, gyümölcsdarabok nélküli lekvár.
* TIPP 3: Én legjobban a málnás szirupot szeretem, de bátran választható más ízzel is, mint meggy, eper, vagy erdei gyümölcs. Tapasztalatom szerint érdemes márkás szirupot választani, kevesebb hozzáadott adalékanyag nélkül. A víz, szirup és rum aránya szabadon változtatható, a lényeg, hogy összesen 700 ml legyen. Ha a süteményből gyerekek is esznek, a rum elhagyható, vagy sziruppal helyettesíthető.
Először elkészítjük a tölteléket: az almát meghámozzuk és nagy lyukú reszelőn lereszeljük. Egy lábasba tesszük az összes hozzávalót, összekeverjük és addig főzzük, míg lágy, zselés...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűEgy nagyobb lábosban felolvasztottam a zsírt, hozzáadtam a cukrot, a reszelt almát a levével együtt. A tojások sárgáit is belekevertem, fahéjjal ízesítettem. Hozzáadtam a sütőpo...
Elkészítési idő: Nehézség: KönnyűA szoba hőmérsékletű vajat habosra keverjük a porcukorral, majd egyesével hozzáadjuk a tojássárgákat, végül a lisztet és az ízesítőanyagokat is hozzákeverjük. Sima csöves nyomóz...
Elkészítési idő: Nehézség: Könnyű1. A sütőt előmelegítjük 200 fokra, és egy tepsit is beleteszünk, amiben majd a scone sül. 2. A sütőporral, a sóval és a porcukorral elkevert lisztben gyors mozdulatokkal elmor...
Elkészítési idő: Nehézség: Nehéz