menu

Családireceptkönyv.hu

Puncsos szelet Janka módra


Írta:

Nehézség: Közepes
print

Hozzávalók:


Hozzávalók
Szükségünk lesz: (3 tésztára, tehát 3x4 db tojás, 3x6 evőkanál víz…)
4 db
tojás
6 ev. kanál
víz
200 g
porcukor
200 g
rétesliszt
½ csomag
sütőpor

Tovább szükségünk lesz:
700 ml
hígabb lekvár - epres, málnás, ribizlis, barackos

Puncsos szirup:
500 ml
málnaszörp vagy egyéb piros szirup
100 ml
víz
100 ml
rum
puncsaroma
1 db
citrom leve
ízlés szerint cukor

Öntethez:
250 g
porcukor
1 ev. kanál
forró víz
1-2 kv. kanál
citromlé
csipet piros ételfesték

Elkészítés:


A tojások sárgáját a cukorral habosra verjük, kanalanként hozzáadjuk a vizet, a sütőporral elkevert lisztet, végül óvatosan hozzákeverjük a kemény habbá vert tojások fehérjéjét. A tésztát egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, 180 fokon, 15 – 20 perc alatt készre sütjük (mivel minden sütő más, a sütési idő is eltérhet). Ily módon sütjük meg a 3 korpuszt.
Az alsó korpuszt alaposan megkenjük a lekvárral. A középső korpuszt 5-6 cm széles szeletekre vágjuk.
Egy mély tepsibe beleöntjük a puncsos szirupot és ebbe mártjuk bele a középső, szeletekre vágott tésztasávokat. Ez kerül a lekvárral megkent alap korpuszra, szorosan egymás mellé. A maradék sziruppal meglocsoljuk a középső, szirupos réteget.
A középső, szirupos réteget megkenjük a lekvárra, és erre kerül a harmadik tésztalap. A sütemény tetejére egy tepsit rakunk, amibe nehezéket teszünk. Ez lehet liszt, esetleg dobozos tej… Ezután a süteményt hűtőbe tesszük és egy éjszakát pihentetjük. Másnap a sütemény tetejére kerül az öntet és már kész is a puncsos sütemény.
Szirup:
A forró vízhez hozzáadjuk a cukrot, megvárjuk, míg feloldódik, levesszük a tűzről, hozzáadjuk a szirupot, aromát, rumot, citromlevet és megvárjuk, míg kihűl. Mivel minden szirup más, a cukrozás ízlés kérdése, nem árt a szirupot kóstolgatni.
Öntet:
A cukrot a vízzel és citromlével elkeverjük, ételfestékkel szinesítjük.

Trükkök, tippek, praktikák:


* TIPP 1: Ha a középső réteg felszeletelése nem megy, vagy egyszerűen nagy nyűg, akkor elég, ha rátesszük a lekváros rétegre és rálocsoljuk a szirupot.

* TIPP 2: Nekem jobban bevált a kicsit hígabb, gyümölcsdarabok nélküli lekvár.

* TIPP 3: Én legjobban a málnás szirupot szeretem, de bátran választható más ízzel is, mint meggy, eper, vagy erdei gyümölcs. Tapasztalatom szerint érdemes márkás szirupot választani, kevesebb hozzáadott adalékanyag nélkül. A víz, szirup és rum aránya szabadon változtatható, a lényeg, hogy összesen 700 ml legyen. Ha a süteményből gyerekek is esznek, a rum elhagyható, vagy sziruppal helyettesíthető.

Puncsos szelet Janka módra

Kinek a kedvence ez a recept?


favorite Kedvenc receptnek jelölés Kedvenc receptem

Recept tipusa:


Sütemények, édességek,
Beszéljétek meg főzési tapasztalataitokat
Recept ajánló
Avatar Puding-cukkiniből FJ
Puding-cukkiniből FJ

A cukkinit hámozzuk meg, majd daraboljuk fel, a magos részt távolítsuk el. Egy kis kókuszzsíron süssük meg. Az édesítővel és kakaóval turmixoljuk össze a cukkinit.

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Túrós - Magyar szelet
Túrós - Magyar szelet

1. A tojásokat szétválasztjuk. 2. A fehérjét kemény habbá verjük, apránként hozzáadjuk a cukrot, majd egyesével beleforgatjuk a tojások sárgáját, és óvatosan beledolgozzuk a sü...

Elkészítési idő:
Nehézség: Nehéz
share
Gyors túrós rétes
Gyors túrós rétes

A mirelit tésztát kiolvasztjuk, és téglalap alakúra nyújtjuk. Hagyjuk kicsit pihenni, ameddig elkészítjük a tölteléket. A túrót a tojással, kristálycukorral, vaníliás cukorral...

Elkészítési idő:
Nehézség: Könnyű
share
Pehelykönnyű túrós pite
Pehelykönnyű túrós pite

Az élesztőt a kristálycukorral és a langyos tejjel felfuttatjuk. A tojások sárgáját a puha vajjal alaposan kikeverjük, majd hozzáadjuk a tejben felfuttatott élesztőt, majd a liszte...

Elkészítési idő: 90 perc
Nehézség: Könnyű
share
close add person Belépés recent_actors Regisztráció assignment_ind Belépés recent_actors Regisztráció account_balanceASZF info Impresszum thumb_up Facebook oldalunk